Bağırsak alışkanlıklarında diyare (ishal), konstipasyon (kabızlık) veya bağırsak hareketlerinin artışı gibi değişiklikler
Dışkıda koyu veya parlak kan
Dışkıda mukus
Dışkıda kısıtlanma
Abdominal (karın bölgesinde) ağrı
Ağrılı bağırsak hareketleri
Demir eksikliği anemisi
Bağırsakların tam boşalamadığı hissi
Açıklanamayan kilo kaybı
Güçsüzlük veya yorgunluk
NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ?
Kanlı dışkılama ve açıklanamayan kilo kaybı başta olmak üzere, rektum kanserini düşündürecek belirtilere sahipseniz doktorunuzdan randevu almalısınız.
Rektum kanseri sebepleri nelerdir?
Rektum kanseri, rektumdaki sağlıklı hücrelerin DNA’larında hata gelişmesi ile oluşur. Birçok vakada bu hataların nedeni bilinmemektedir.
Sağlıklı hücreler vücut fonksiyonlarını normal sürdürmek amacıyla düzenli bir şekilde büyür ve bölünürler. Ancak DNA hasarlandığında ve hücre kanserli hale geldiğinde yeni hücrelere gerek olmasa dahi hücre bölünmeleri devam eder. Hücreler biriktiğinde bir tümör oluştururlar.
Zamanla kanser hücreleri çevredeki normal dokuyu ele geçirip yok edecek şekilde büyüyebilir. Ve kanserli hücreler vücudun diğer kısımlarına gidebilirler.
Kolon kanseri ve rektal kanser riskini artıran kalıtsal gen mutasyonları
Bazı ailelerde, gen mutasyonları ebeveynlerden çocuklara aktarılarak kolorektal kanser riskini artırabilir. Bu mutasyonlar kolorektal kanserlerin yalnızca küçük bir yüzdesinden sorumludur. Rektal kanser ile ilişkili bazı genler bireyin hastalığı geliştirme riskini artırabilir ancak bunu kaçınılmaz hale getirmez.
İyi tanımlanmış iki genetik kolorektal kanser sendromu:
Herediter Nonpolipozis Kolorektal Kanser (HNPCC). HNPCC -aynı zamanda Lynch Sendromu olarak da adlandırılır- kolon kanseri ve diğer kanserlerin riskini artırır. HNPCC sahibi bireyler 50 yaşından önce kolon kanserine yakalanma eğilimindedir.
Ailesel Adenomatöz Polipozis (FAP). FAP kolon ve rektum içinde binlerce polip geliştirmenize neden olan nadir bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen FAP sahibi bireyler 40 yaşından önce kolon kanseri veya rektal kanser gelişme riskini oldukça artırır.
FAP, HNPCC ve diğer daha nadir kalıtsal kolorektal kanser sendromları genetik test ile tespit edilebilir. Eğer ailenizin kolon kanseri hikayesinden endişeli iseniz doktorunuz ile aile hikayenizin bu durumların riski açısından fikir verip vermediği hakkında konuşun.
Rektum kanseri risk faktörleri nelerdir?
Rektal kanser riskini artıran özellikler ve hayat tarzı faktörleri kolon kanseri riskini artıranlar ile aynıdır. Bunlar:
Yaş. Kolon kanseri veya rektal kanser tanısı alan hastaların büyük çoğunluğu 50 yaşın üzerindedir. Kolorektal kanser daha genç bireylerde de oluşabilir ancak çok daha az sıklıktadır.
Afrika- Amerikan asıllı olmak. Birleşik Devletlerde doğan Afrika asıllı bireylerin kolorektal kansere yakalanma riskleri, Avrupa asıllı bireylere göre fazladır.
Kolorektal kanser veya polip geçmişi. Hali hazırda rektal kanser, kolon kanseri veya adenomatöz polip sahibi iseniz gelecekte kolorektal kansere yakalanma riskiniz yüksektir.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığı. Ülseratif kolit ve Crohn gibi kolonu ve rektumu tutan kronik inflamatuar hastalıklar kolorektal kanser riskini artırır.
Kolorektal kanser riskini artıran kalıtsal sendromlar. Ailenizde nesillerdir aktarılan genetik sendromlar kolorektal kanser riskini artırabilir. Bu sendromlara FAP ve HNPCC dahildir.
Ailede kolorektal kanser öyküsü. Kolorektal kansere sahip bir ebeveyniniz, kardeşiniz veya çocuğunuz varsa sizin de hastalığı geliştirme ihtimaliniz yüksektir. Eğer birden çok aile bireyinde kolon kanseri veya rektal kanser varsa riskiniz daha çoktur.
Beslenme faktörleri. Kolorektal kanser düşük sebze, yüksek kırmızı et ağırlıklı beslenme ile ilişkili olabilir -özellikle et yanmış veya iyi pişmiş olduğunda-
Sedanter (hareketsiz) yaşam. Eğer aktif değilseniz kolorektal kanser geliştirme ihtimaliniz daha yüksektir. Düzenli fiziksel aktivitede bulunmak kolon kanseri riskini azaltabilir.
Kontrolsüz tip-2 diyabeti ve insülin direnci olan bireyler artmış kolorektal kanser riskine sahiptir.
Normal kiloda kabul edilen insanlar ile kıyaslandığında obez bireylerin kolorektal kanseri riski ve kolon veya rektum kanseri sebebi ile ölüm riski daha yüksektir.
Sigara kullanımı. Sigara kullanan kişiler artmış kolon kanseri riskine sahip olabilir.
Düzenli olarak haftada üçten fazla alkollü içecek tüketmek kolorektal kanser riskini artırabilir.
Önceki kanserler için radyasyon terapisi almış olmak. Önceki kanserleri tedavi etme amaçlı karın bölgesine yönelik radyasyon terapisi almış olmak kolorektal kanseri riskini artırabilir.