Rahim kanseri rahimde oluşan bir kanser türüdür. Rahim fetal gelişimin olduğu, içi boş, armut şeklinde bir pelvik organdır.
Rahim kanseri rahimin iç yüzünü oluşturan hücre tabakasında (endometrium) başlar. Rahim kanseri endometrium kanseri olarak da adlandırılır. Rahimde uterin sarkomlar gibi farklı kanser türleri de oluşabilir ancak bunlara endometrium kanserine göre oldukça az rastlanır.
Endometrium kanseri çoğu kez erken evrede teşhis edilir çünkü sık sık beklenmeyen vajinal kanamalar oluşturur. Eğer endometirum kanseri erken saptanırsa, rahmin cerrahi çıkarılması çoğu vakayı tedavi eder.
Rahim kanserinin belirti ve bulguları:
Ne zaman doktora görünmeli?
Sizi endişelendiren, uzun süreli belirti veya bulgular yaşıyorsanız doktorunuzdan randevu almalısınız.
Doktorlar endometrium kanserine neyin sebep olduğunu bilmiyor. Bilindiği kadarı rahmin iç yüzünde (endometrium) bulunan hücrelerde, DNA değişiklikleri (mutasyon) oluşturacak bazı olaylar meydana geldiğidir.
Mutasyon normal, sağlıklı hücreleri anormal hücrelere dönüştürür. Sağlıklı hücreler belirli bir sürede büyür ve çoğalır, sonunda ise belirlenmiş bir zamanda ölür. Anormal hücreler büyür, kontrol dışı çoğalır ve belirlenmiş bir zamanda ölmezler. Biriken anormal hücreler bir kitleye dönüşür (tümör). Kanser hücreleri çevre dokuları istila eder ve vücudun herhangi bir yerine yayılmak (metastaz) amacı ile başlangıçtaki tümörden ayrılabilir.
Endometirum kanseri riskini artıran faktörler:
Vücudunuzda östrojen seviyesini artırırken progesteron seviyesini sabit tutan bir hastalık veya durum endometrium kanseri riskini artırabilir. Durumun örnekleri polikistik over sendromu, obezite ve diyabette görülebileceği gibi düzensiz yumurtlama takvimlerini içerir. Menapoz sonrası östrojen içeren ancak progesteron içermeyen hormon replasmanı endometrium kanseri riskini artırır.
Ayrıca nadir görülen, östrojen salgılayan bir yumurtalık tümörü tipi de endometrium kanseri riskini artırabilir.
Endometrium kanseri riskinizi azaltmak için:
Endometrium kanserinin tanısında kullanılan test ve yöntemler:
Eğer endometrium kanseri bulunursa kadın üreme sistemi kanserleri hakkında uzmanlaşmış bir doktora yönlendirilirsiniz (jinekolojik onkolog).
Kanserin tanısını aldığınızda doktorunuz kanserin evresini tespit etmeye çalışır. Kanserin evresini belirlemek üzere kullanılan testler göğüs röntgeni, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması ve kan testleridir. Kanserin evresine dair son karar kanserin tedavisine yönelik cerrahi yapılana dek anlaşılamayabilir.
Doktorunuz bu test ve yöntemlerin verdiği bilgileri kanserinizi derecelendirmek amacı ile kullanır. Endometrium kanseri evreleri, I’den IV’e kadar Romen rakamları kullanılarak gösterilir, en düşük evre kanserin henüz rahim dışına çıkmadığını gösterir. Evre 4’te ise kanser idrar kesesi gibi yakın organları istila edecek kadar büyümüş ve vücudun uzak bölgelerine yayılmıştır.
Endometrium kanseri tedavisi genelllikle rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıkların cerrahi çıkarılmasıdır. Bir başka seçenek de yüksek enerjili radyasyon terapisidir. Endometrium kanserinin ilaç tedavisi, kuvvetli ilaçlar ile kemoterapi ve kanser hücrelerinin dayandığı hormonları baskılayacak hormon terapisinden oluşur. Diğer seçenekler, kanser hücrelerindeki özel zayıflıklara saldıran hedeflenmiş terapi ilaçları ve bağışıklık sisteminin kanser ile savaşmasına yardımcı olacak immünoterapidir.
Cerrahi
Endometrium kanserinin tedavisi genellikle rahmin (histerektomi) fallop tüpleri ve yumurtalıklar (salphingo-oophorektomi) ile birlikte çıkarılmasıdır. Histerektomi gelecekte hamile kalmanızı imkansız kılar. Ayrıca yumurtalıklarınız da alındıysa menapoz belirtileri yaşarsınız.
İşlem sırasında cerrah kanserin yayıldığına dair izler aramak amacıyla rahmin etrafındaki alanları da inceler. Ayrıca test için lenf nodlarını (düğümlerini) da çıkarabilir. Bu kanserinizin evresini belirlemeye yardımcı olur.
Radyasyon Tedavisi
Radyasyon terapisi kanser hücrelerini öldürmek amacıyla X-Ray ve protonlar gibi yüksek enerjili ışınları kullanır. Bazı durumlarda doktorunuz, cerrahi sonrası kanserin yenileme ihtimalini azaltmak amacı ile radyasyon önerebilir. Belirli durumlarda tümörü küçültmek ve çıkarılmasını kolaylaştırmak amacı ile cerrahi öncesi radyasyon terapisi önerilebilir.
Eğer cerrahiyi kaldıracak kadar sağlıklı değilseniz yalnız radyasyon terapisini tercih edebilirsiniz.
Radyasyon terapisi şunlardan oluşabilir:
Kemoterapi
Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalları kullanır. Bir kemoterapi ilacı alabileceğiniz gibi iki veya daha fazlasını birlikte de alabilirsiniz. Kemoterapi ilaçları hap formunda (ağızdan) veya damar içine (intravenöz) alınabilir. Bu ilaçlar kan dolaşımınıza girer ve vücudu dolaşıp kanser hücrelerini öldürür.
Kemoterapi kanserin yenileme riskinin arttığı durumlarda cerrahi sonrası önerilebilir. Aynı zamanda kanserin küçülmesi için cerrahi öncesi de kullanılabilir, böylece işlem sırasında tümörün tamamının çıkarılma olasılığı artar.
Kemoterapi ileri veya yenilemiş, rahim dışına yayılmış endometrium kanserlerinin tedavisinde önerilebilir.
Hormon Tedavisi
Hormon tedavisi, vücuttaki hormon seviyelerini azaltmak amacı ile ilaç alınmasını içerir. Yanıt olarak, büyümelerinin yardımı hormonlara dayanan kanser hücreleri ölebilir. Hormon tedavisi rahim dışına yayılmış ileri endometrium kanserinde bir seçenek olabilir.
Hedeflenmiş İlaç Tedavisi
Hedeflenmiş ilaç tedavileri kanser hücrelerinde bulunan özel zayıflıklara odaklanır. Bu zayıflıkların engellenmesi ile hedeflenmiş ilaç tedavileri kanser hücrelerinin ölümüne sebep olabilir. İleri endometrium kanserlerinin tedavisi için genellikle hedeflenmiş terapi ile kemoterapi birlikte verilir.
İmmünoterapi
İmmünoterapi, bağışıklık sisteminizin kanser ile savaşmasına yardımcı olan bir ilaç tedavisidir. Vücudunuzun hastalıklar ile mücadele eden bağışıklık sistemi kanser hücrelerine saldıramayabilir çünkü kanser hücreleri bağışık sistemini körleştirecek proteinler üretir. İmmünoterapi bu sürece müdahale ederek çalışır. Endometrium kanseri için eğer kanser ilerlemişse ve diğer tedaviler yanıt vermiyorsa immünoterapi düşünülebilir.
Destekleyici (palyatif) bakım
Palyatif bakım, ciddi bir hastalığın ağrı ve diğer semptomlarından rahatlama sağlamaya odaklanan özelleşmiş bir tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları devam eden bakımızı tamamlayan ekstra bir destek katmanı sağlamak üzere siz, aileniz ve diğer doktorlar ile çalışır. Palyatif bakım cerrahi, kemoterapi veya radyasyon terapisi gibi diğer şiddetli tedaviler devam ederken de uygulanabilir.
Palyatif bakım diğer uygun tedaviler ile sürdürüldüğünde kanser hastaları daha iyi hissedebilir ve yaşam süreleri uzayabilir.
Palyatif bakım doktorlar, hemşireler ve özel eğitimli profesyoneller tarafından sağlanır. Palyatif bakım ekibi, kanser hastalarının ve ailelerinin hayat kalitesini artırmayı hedefler. Bu şekildeki bakımlar iyileştirici veya aldığınız diğer tedaviler ile birlikte sunulur.