Paratiroid MIBI Sintigrafisi Nedir?

Hiperparatiroidi, paratiroid bezlerinin çok çalışmasına bağlı olarak aşırı paratiroid hormon üretimi sonucu kemik ve mineral metabolizmasının bozulduğu bir endokrin hastalıktır. Hiperparatiroidizme yol açan en önemli sebeplerden birisi paratiriod bezinden kaynaklanan adenomlardır. Paratiroid sintigrafisi fazla fonksiyon gören paratiroid dokusunun belirlenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir.

Paratiroid sintigrafisinde MIBI isimli güvenli bir radyoaktif materyal kullanılır, vücuda enjekte edildiğinde sağlıklı paratiroid dokusu tarafından tutulmazken aşırı çalışan tiroid dokusu onu absorbe eder. Aşırı hormon üreten hiperaktif bez, gamma kamera (nükleer tıpta kullanılan bir tarama cihazı) ile alınan görüntülerde veya taramalarda saptanır.

Hangi hastalar paratiroid MIBI sintigrafisinden fayda görebilir?

Eğer kan kalsiyum seviyeniz ve paratiroid hormon seviyeniz yüksek ise, aktivitesi artmış olan paratiroid dokusunun bulunması cerrahın lezyonu (tümörü) bulmasına yardımcı olacak ve cerrahinin kolaylaşmasını ve süresinin kısalmasını sağlayacaktır. Böylece daha büyük açık cerrahiler yerine, minimal invaziv cerrahiler mümkün olacaktır.  

Kimlere paratiroid MIBI sintigrafisi yapılmamalıdır?

Hastalar paratiroid MIBI sintigrafisine nasıl hazırlanmalıdır?

Test öncesi hazırlık aşaması bulunmamaktadır.

Görüntüleme nasıl yapılır?

Hasta gamma kamera altına tiroid bezi görüntü alanına girecek şekilde sırt üstü yatırılır. Önceden açılmış damar yolunda radyoaktif madde enjekte edilir ve eşzamanlı olarak görüntüleme işlemine başlanır. Yaklaşık 15 dakikalık görüntüleme sonrasında 1.,2. ve 3.saatlerde hem tiroid bezinden hem de göğüs bölgesinden görüntüler alınır.