Mesane kanseri belirtileri mesane içerisinde bulunan hücrelerin kontrolsüzce bölünüp çoğalması ile ortaya çıkar.
Ve genellikle idrarda kan görülemesi veya idrar yapma alışkanlıklarındaki değişiklikler ile erken evrede teşhis edilebilir.
Mesane Kanseri Belirtileri
Başlıca mesane kanseri bulgu ve belirtileri aşağıdakileri içerebilir:
İdrarda kan (hematüri)
Genellikle, hematüri olarak adlandırılan idrardaki kan mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarın rengi turuncu, pembe veya nadiren koyu kırmızı olarak gözlemlenir. Bazen, idrar farklı gözükmezken bile diğer semptomlar nedeniyle veya genel tıbbi muayenenin bir parçası olarak idrar testi (idrar tahlili) yapıldığında mikroskobik incelemesinde kan tespit edilebilir.
Kan bir gün gözlemlenirken ertesi gün yok olabilir veya idrar haftalarca hatta aylarca temiz kalabilir. Ancak bir insanda mesane kanseri varsa, bir noktada kan yeniden ortaya çıkar.
Genellikle, mesane kanseri erken evrelerinde kanamaya neden olabilir ancak çok az ağrı yapar veya hiç ağrıya sebep olmadan başka semptomlarda göstermez.
İdrardaki kan her zaman mesane kanseri belirtisi anlamına gelmez. Daha sıklıkla enfeksiyon, iyi huylu (kanser olmayan) tümörler, böbrek veya mesanedeki taşlar veya diğer iyi huylu böbrek hastalıkları gibi diğer nedenlerden kaynaklanır. Yine de, sebebi bulmak için doktor kontrolü önemlidir.
Mesane alışkanlıklarında değişiklikler
Mesane kanseri bazen idrara çıkma alışkanlıklarında değişikliklerine neden olabilir, örneğin:
Normalden daha sık idrara çıkma isteği
İdrar yaparken ağrı veya yanma
Mesaneniz dolu olmasa bile, tuvalete gitmeniz gerekiyormuş gibi hissetmek
İdrar yaparken idrar akışında sorun yaşamak
Gece boyunca birçok kez tuvalete gitme isteği
Bu semptomlar idrar yolu enfeksiyonu (İYE), mesane taşları, aşırı aktif mesane veya büyümüş prostattan (erkeklerde) kaynaklanma olasılığı daha yüksektir. Yine de, gerekirse doktor görünmelisiniz, böylece erken teşhis ile tedavi şansı artırılabilir.
İdrar kesesi kanseri belirtileri
Büyümüş veya vücudun diğer bölümlerine metastaz yaparak yayılmış mesane kanserleri, bazen aşağıdaki gibi diğer semptomlara neden olabilir:
İdrara çıkmamak
Bir tarafta alt sırt ağrısı
İştahsızlık ve sebepsiz kilo kaybı
Yorgun ya da halsis hissetmek
Ayaklarda şişlik
Kemik ağrısı
Yine, bu semptomların çoğunun mesane kanseri dışında bir şeyden kaynaklanma olasılığı daha yüksektir, ancak kontrol edilmeleri önemlidir.
Mesane kanseri belirtileri ve bulguları var ise ne zaman doktora görünmelisiniz?
Mesane kanseri olabileceğinden şüphelenmek için bir bulgu veya belirtiniz varsa , uzman bir onkoloğa başvurarak kanser olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Sigara, puro veya pipo içilmesi idrarınızda zararlı kimyasalların birikmesine sebep olarak mesane kanseri riskini artırabilir. Sigara içtiğinizde, vücudunuz dumandaki kimyasalları işler ve bazılarını idrar yoluyla dışarı atar. Bu zararlı kimyasallar mesanenizin içini döşeyen hücrelere zarar vererek kanser riskinizi artırabilir.
Yaşlanma. Yaşlandıkça mesane kanseri riskiniz de artar. Mesane kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, fakat 40 yaşından genç bireylerde nadir görülmektedir.
Beyaz ırk. Beyaz ırka mensup kişiler, diğer ırklara nazaran daha yüksek mesane kanseri riskine sahiptir.
Erkek olmak. Erkeklerde mesane kanseri gelişme olasılığı kadınlara göre daha yüksektir.
Belirli kimyasallara maruz kalma. Böbrekleriniz kan dolaşımınızdaki zararlı kimyasalları süzmek ve bunları mesanenize yönlendirmek konusunda kilit rol oynamaktadır. Bu nedenle, belirli kimyasallara maruz kalmanın mesane kanseri riskini artırdığı düşünülmektedir. Arsenik ve boyar madde, kauçuk, deri, tekstil ürünleri ve boya ürünlerinin üretiminde kullanılan kimyasallar, mesane kanseri riski ile ilişkilendirilen kimyasallardan bazılarıdır.
Geçmişte kanser tedavisi görmüş olmak. Kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç olan siklofosfamidin kullanımı mesane kanseri riskini artırmaktadır. Geçmişte kanser nedeniyle alt karın bölgesine radyasyon tedavisi alan kişilerde mesane kanseri gelişmesi riski daha yüksektir.
Kronik mesane enflamasyonu. Kronik veya tekrarlanan idrar enfeksiyonları veya enflamasyonları (sistit) – uzun süreli idrar sondası kullanımında oluşabileceği gibi – skuamöz hücreli mesane kanseri riskinizi artırabilir. Dünyanın bazı bölgelerinde, skuamöz hücreli karsinom, şistozomiyazis olarak bilinen bir parazit enfeksiyonunun sebep olduğu kronik mesane enflamasyonuyla ilişkilendirilmektedir.
Kişisel öykü veya aile öyküsünde kanser olması. Geçmişte mesane kanserine yakalandıysanız, bu hastalığa yeniden yakalanmanız daha olasıdır. Mesane kanserinin aileden gelmesi nadir görülse de birinci derece akrabalarınızdan (anne-baba, kardeş veya çocuk) bir veya birden fazlasında mesane kanseri öyküsü varsa, hastalık riskiniz artar. Ailede kalıtsal polip dışı kolorektal kanser (Lynch sendromu olarak da bilinir) geçmişi olması idrar yolu sistemindeki ve aynı zamanda kalın bağırsak kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri ve diğer organlardaki kanser riskini artırır.