Meme kanserinde beslenme, onkolojik hastalıklarda çok önemli bir faktördür. Meme kanseri tanısı konulmuş bir hasta, önceki beslenme alışkanlıklarını bırakıp yeni bir başlangıç yapmalıdır. Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki. Birinci ve en önemli kural alkol alışkanlığına tamamen veda etmekle başlar. İkinci en önemli kural ise doymuş yağ gurubunda olan yağlardan, kuyruk yağı ve bu gruptaki yağlarla yapılmış gıdalardan kaçınılması gerekir.
Dünya çapında yapılan araştırmalara bakıldığında yeşil çayın meme kanseri üzerinde koruyucu bir etkisi bulunmaktadır, diğer taraftan Bakliyat kullanımı kesinlikle artırılmalıdır. Asyalı hanımlar üzerinde yapılan bir araştırmada, meme kanserinin daha az görüldüğü tespit edilmiştir, bunun sebebi ise Asyalı hanımların fasulye, soya fasulyesi, kırmızı fasulye ve nohut gibi bakliyatları çokça tükettikleri görülmüştür, Çok fazla abartıya kaçmadan öğünlerde sıklıkla bakliyat tüketmek, meme kanserini önlerken aynı zamanda meme kanserine karşı koruyucu olacaktır.
Farklı bir ülke olan Rusya’da; kadınlar üzerinde yapılan diğer bir araştırmada ise Rusların neredeyse her gün lahana çorbası tükettikleri görülmüştür. Lahana üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda ise bu sebzede meme kanserini önleyici aktif koruyucu maddeler çıkmıştır. Lahanayı çorba dışında farklı şekillerde tüketerek bu besinden faydalanmalıyız.
Meme kanserine karşı koruyucu özelliği olan diğer besinlerden birisi ise ülkemizde bolca yetişen nar meyvesidir, güçlü bir c vitamini deposu olan nar, aynı zamanda bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kolesterol ve şekeri dengeleyen nar, Meme kanseri beslenme listesi içerisinde olması gereken ideal bir besindir.
Eğer kilo fazlanız var ise konforlu bir şekilde zayıflamalısınız. Sağlıklı ağırlığınızda iseniz mutlaka ağırlığınızı korumaya özen gösteriniz. Kan yağlarınız yüksek ise diyetinizin yağ miktarını azaltmak ve posa oranını arttırmak faydalı olacaktır. Bundan sonraki diyetinizde rengarenk salatalar ve tam tahıllı ekmek diyetinizin bir parçası haline gelsin.
D vitamini düzeyinize mutlaka baktırın ve eğer düşüklük varsa doktorunuzun önerdiği miktarda ekleme yapın. Hormon tedavisi alıyorsanız soya ve soyalı ürünleri, keten tohumunu tüketmeyiniz ve fiziksel aktiviteyi bir yaşam biçimi haline getirmeyi unutmayınız.
Meme kanseri tedavisi sırasında beslenme ve yaşantımız ile ilgili yaptığımız değişikliklere, meme tedavi sonrasında da devam etmeliyiz, Meme kanseri sırasında beslenme bizim için ne kadar önemliyse meme kanseri sonrası hastalığın nüksetmemesi içinde aynı dikkat ve çabayı göstermemiz gerekir. Bunun için en başta fazla kilolarımızı verip sağlıklı bir kiloya ulaşmalıyız çünkü kanser hücreleri yağlı dokularda daha kolay üreyebilmektedir .
Kötü sigara ve alkolden vazgeçmeli stresi azaltmalıyız. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için gerekli olan vitamin ve antioksidanları almalıyız. Yeşil yapraklı sebzeler roka, brokoli ıspanak gibi.., kırmızı meyveler üzüm , karadut, böğürtlen gibi meyveleri bolca tüketmelidir.
Kalorisi yüksek şekerli ve yağlı ürünlerden uzak durmalı, süt ürünleri düzenli olarak tüketilmeli, haftada 3 veya dört porsiyon balık tüketilmelidir. Tuz azaltılmalı, hazır gıdalardan uzak durmalı ve son olarak düzenli olarak zeytin yağı tüketilmelidir.