Meme Kanseri Tanısında Gelişmiş Terapi Yöntemleri ile Erken Teşhis Artık Çok Daha Kolay
Uzmanlarımız meme kanserinin tedavi olanaklarının her geçen gün arttığını belirtiyor. Tedavi genel olarak cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi modellerinden bir veya birkaçının kombine edilmesi ile yapılıyor. Meme kanserinin erken teşhisi için kullanılan en yeni metod ise üç boyutlu dijital tomosentez ile uygulanıyor. Uzmanlarımız bu metodla monografiden daha başarılı tanısal sonuçlar alındığını belirtiyor.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi Meme kanseri de tek bir hücreden ortaya çıkıyor ve hücre yapısının bozulması ve çoğalmasıyla ilerlemeye başlıyor. Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3’lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz. Neolife Tıp Merkezi uzmanları meme kanseri için en büyük riskin kadın olmak olduğunu belirtiyorlar. Diğer önemli risk ise yaş faktörüdür. Kansere yakalanan kadınların %70’i, 50 yaş ve daha üzerinde bulunuyor. Östrojen hormonu alımı, aşırı kilolu olma, hareketsiz bir hayat tarzı, alkol ve sigara tüketimi diğer risk faktörleri olarak gösterilebilir.
Meme Kanseri memenin kendi hücrelerinden gelişen kanserlerdir. Memenin herhangi bir bölgesinden kaynaklanabilir. Üst kadrandan, alt kadrandan, ortasından, meme başından gelişebilir. En sık üst dış kadranda bu tür kitlelerle karşılaşılmaktadır. Meme kanseri gelişiminde bazı risk faktörleri bulunur. İleri yaş bunlardan bir tanesidir. 50 yaş üzerindeki kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır. Memenin daha önceden iyi huylu kistik yapıları, nodüler yapıları mevcutsa ya da daha önceden meme kanseri tanısı nedeniyle tedavi görmüş olan kişilerde ikinci meme kanserleri görülme riski daha fazladır. Özellikle de daha önceden meme kanseri tanısı almış olan hastalarda her yıl bu oran %1 olarak artmaktadır. Ailesel risk faktörlerinden ise kişinin annesinde, teyzesinde, kız kardeşinde meme kanseri riski varsa genetik yolakların araştırılması gerekir. Genetik risk faktörü olarak önemli bir faktördür ancak sadece tüm meme kanserlerin %5-10’unun genetik olduğu bilinmektedir.
Risk faktörlerinden menstrüel siklus öyküsü önemlidir. 12 yaşın altında menstrüel siklus başlamış olması ya da 55 yaşın üstünde de menstrüel siklus devam ediyor olması meme kanseri riskini arttırır. Hormon kullanımı diğer faktörlerden bir tanesidir. Östrojenin kendisi meme hücrelerinde kanser oluşumunu arttırabilen bir hormondur. Bu nedenle dışarıdan alınmış olan bir hormon meme kanseri riskini arttırabilir.
Hiç hamile kalmamış olan ya da hiç doğum yapmamış olan kadınlarda risk maalesef artmaktadır. Çevresel faktörlerden yağlı diyetin meme kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Günde 2-3 bardak alkol alımı da meme kanserini arttırabilir. Özellikle de daha önceki yaşamında herhangi bir hastalığı nedeniyle göğüse radyoterapi alan kişilerde de ileri dönemlerde meme kanseri görülebilir.
Medikal Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanımız Doç. Dr. Meral Günaldı
Meme Kanseri Nedir? Risk Faktörleri Nelerdir? bilgiler veriyor.
Diğer kanser türlerinden bilgi sahibi olduğumuz gibi Meme Kanseri de zamanla kan ve lenfler yoluyla yayılıyor. Kanser ilk olarak koltukaltı lenf bezlerine yayılıyor ve erken evrede tümörün çap büyüklüğü 2 cm’den daha küçük oluyor. Lenflere yayılım olmadan hastaların tedavi şansı &-%85 ile %90 arasında değişiyor.
Erken tanı tedavi için çok önemlidir. Erken tanı yapılabilmesi için altın kural, her hangi bir şikayet olmadığı dönemde hastalığı fark etmek. Erken tanı ile kanseri fark edebilmek için her kadının 40 yaşını geçtikten sonra muhakkak yıllık kontrol ve takiplerini yaptırması gerekiyor.
Meme muayenesi yapmak için ilk başta bedenin üst yarı kısmının çıplak bir şekilde aynanın karşısında tam olarak görülebilmesi gerekir. İlk başta her iki meme başında akıntı, deri çekilmesi yada renk değişikliği, buruşukluk olup olmadığını incelemeliyiz. Ardından her iki kolumuzu başımızın üzerine koyup, biraz da omuzlarımızı öne doğru alıp göğüs kaslarımızı kasarak meme dokularını tekrar izlemeliyiz. İki elimizi belimize koyduktan sonra, dirseklerimizi ve omuzu tekrar önümüze doğru alarak meme başları ve memenin tüm dokusu incelenebilir. Sol memeyi muayene edebilmek için sol kolumuzu yukarı kaldırıp sağ elimizin üçüncü ve dördüncü parmağıyla birlikte memenin başını saat olarak düşünüp on iki kadrana ayırdığımızı ele alırsak, on ikiden itibaren başlayıp memenin dış kısmından her iki parmağımızla birlikte yuvarlak dairesel hareketler yaparak tüm memenin etrafından palpasyonla altında herhangi nodüler bir oluşum farklı bir yapı olup olmadığını incelemeliyiz. Bu şekilde memenin merkezine doğru ufak dairesel hareketlerle meme muayenesini tamamlayabiliriz. Meme muayenesi bittikten sonra memenin kendisiyle koltuk altındaki yapı arasında tekrar aynı şekilde üçüncü ve dördüncü parmağımızla yuvarlak dairesel hareketlerle koltuk altına doğru da muayeneyi yapıp tamamlayabiliriz.
Yatarak da muayene yapmak ayrı bir yöntemdir. Sol kolumuzu başımızın üzerine alıp sol omzumuzun altına hafif bir yastık koyup aynı şekilde memenin on iki kadrana ayrıldığını hesap ederek etrafından küçük yuvarlak dairesel hareketlerle parmaklarımızla palpe ederek merkeze doğru yavaş yavaş bu çemberi daraltıp muayeneyi yapabiliriz. Koltuk altına doğru da yine aynı palpasyonla muayenemizi tamamlayabiliriz. Sağ meme için sağ kolumuzu kaldırıp sol elimizle yine aynı muayene tekrar edilebilir.
Medikal Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanımız Doç. Dr. Meral Günaldı
Meme Kanseri Muayenesi Nasıl Yapılır? bilgiler veriyor.
Meme kanserinin anne veya babadan genetik yolla geçme olasılığının %7 olduğu ifade ediliyor. Annesinde meme kanseri görülen kadınlar, ilk olarak annelerinde mutasyon araması yapmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra anneanne, teyze, baba, amcaların da hasta olması hastalığın genetik olarak miras bırakılmasına neden olabiliyor.
Meme Kanseri Tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Meme Kanseri Evreleri hakkında daha fazla bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Radyoloji Uzmanımız Dr. Esra ÇAY
Meme Kanserinde Erken Tanı ile İlgili bilgiler veriyor.