INTERNATIONAL PATIENT

Kolon kanserinin belirtileri kolonun anatomik yapısına göre farklılık gösterir. Çıkan kolon yani sağ kolon ve inen kolon sol kolon ve kolonun sol kısmı şeklinde genellikle farklı belirtilerle kendisini gösterir. Çıkan kolon geniş bir yapıya sahip olduğu için tümör orada tıkanıklığa genellikle neden olmamaktadır. Bu yerleşen kitle orada kanamaya neden olabilir, gaitada gizli kanla kendisini gösterebilir ya da görünür bir kanla kendini gösterebilir. Bu kanamanın uzun vadeli olduğu takdirde de anemi yani kansızlık olarak tanımladığımız halsizlik, baş dönmesi, çabuk yorulma, çarpıntı, ellerde  ayaklarda üşüme gibi belirtiler mevcutsa, özelliklede 50 yaşın üzerindeki kişilerde mutlaka kolon tümörü ekarte edilmelidir.

Sol kolona geldiğimizde, sol kolon sağ kolona göre daha dar bir anatomik yapıya sahiptir ve burada da daha çok tümör tıkanıklığa neden olarak kişilerin şikayetleri ortaya çıkmaktadır. Özelliklede daha aşağı inen kolon kalın bağırsağın sol kısmında tümör yerleştiği takdirde sanki bu tümör beyin tarafından dışkılama hissi oluşturmaktadır ve sürekli büyük abdeste çıkma isteği içerisinde olup fakat çıkamadığını söyleyen kişilerde inen kolon ya da inen kolonun sol kısmındaki tümörler akla gelmektedir.

Bağırsak kanserinin en belirgin belirtileri nelerdir?

Rektum dediğimiz yine bu kalın bağırsağın sol kısmındaki anatomik yapıda da kanamalarla yada gözle görülür kanamalarla tümör kendisini gösterebilir. Rektum tümörlerinin üçte biri hastalarda hemoroid dediğimiz halk arasında basur olarak tanımlanan hastalıklar nedeni ile sürekli tedavi görüldüğünü görmekteyiz. Bu yüzden büyük abdestte kanama şikayetiyle başvuran hastaların mutlaka tümör açısından değerlendirilmesi gerekir. Kolon kanserinin diğer belirtilerinde ise dışkıda şekil değişikliği olması, tümöre bağlı olarak keçi pisliği şeklinde dışkılama ya da ince dışkılama, ishal, kabızlık gibi dışkılamanın sürekli özellik değiştirmiş olması, kitleye bağlı karın ağrısı olması gibi belirtilerde eklenebilir.

Bağırsak kanseri (kolon kanseri) hakkında ayrıntılı bilgilere bağırsak kanseri  sayfamızdan ulaşabilirsiniz.