Bir kemoterapi seansı sadece birkaç saat sürer, ancak yan etkileri günlerce hatta haftalarca devam edebilir. Hayatınızı kolaylaştırmak ve iyileşme sürecinizde daha rahat olabilmek için tedavi almadan önce evde kendinize nasıl bakabileceğiniz üzerine düşünün.
-
- Sizi tedaviye götürebilecek ve eve getirebilecek birini bulun.
Seanstan sonra iyi hissetme ihtimaliniz olmakla beraber, yorgun ve direksiyon arkasına geçemeyecek durumda da hissedebilirsiniz. Ayrıca bir arkadaşınızın ya da aile üyenizin duygusal anlamda destekçi olması da size yardımcı olur.
- İşvereninizle konuşun. Bazı insanlar kemoterapi randevularını çalışma saatleri içerisinde ayarlar; ancak diğerleri tedavi günü ve tedaviden günler hatta haftalar sonrasında bile dinlenme ihtiyacı hissedebilir.
- Programınızı boşaltın. Kemoterapiden birkaç saat sonra herhangi bir etkinlik ya da aktivite planlamayın. Sadece eve giderek biraz uyumak ya da rahatlamak isteyebilirsiniz. Seanstan sonraki gün de çok yorgun hissedebilirsiniz.
- Yemek hazırlamak ve çocuk bakımı için yardım ayarlayın. Yorgunluk ve mide bulantısı gibi yan etkilerle uğraşırken yemek yapmak ya da çocuklarınızla ilgilenmek zor olabilir. Yakınlarınız önceden yemekleri pişirip dondurmak, çocuk bakımı için gönüllü olmak, genel işlerinizle ilgilenmek ya da sadece ev içinde yardımcı olmak gibi konularda yanınızda olabilirler.
- Atık yönetimini öğrenin. Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın. Aynı zamanda tuvalet kullanımı ya da hastalık durumları için ne gibi önlemler alabileceğinizi de öğrenin.
- Diş hekiminizi ziyaret edin. Ağız yaraları sıkça karşılaşılan yan etkidir ve dolayısıyla, tedavi seanslarına başlamadan önce diş temizliği ve gerekli diş tedavilerini yaptırmak akıllıca olacaktır. Dişleri yumuşak diş fırçasıyla fırçalamak ve alkol içermeyen gargaraların kullanımı gibi kemoterapi sürecinde iyi ağız bakımı ile ilgili konuları da sormalısınız.
- Sağlıklı meyve ve sebzeleri stoklayın. Vücudunuzda sıvı olması bazı yan etkileri yavaşlatacaktır ve bu yüzden kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bolca düşük kalorili içecek bulundurun. Aynı zamanda yemek pişirmek istemeyeceğiniz günler için dondurulmuş yiyecekler almak ya da bir yemek şirketiyle anlaşmak isteyebilirsiniz. Meyve, sebze ve yoğurt gibi protein yoğunluklu ürünlerden oluşan atıştırmalıklar tüketin.
- Bir peruk almayı düşünün. Saçınızın dökülmesi ihtimaliniz vardır ve bu yüzden saçınız eski haline gelene kadar bir peruk, şapka ya da atkı kullanmayı isteyebilirsiniz. Peruk için alışverişe çıkmayı tedavi öncesinde planlarsanız hem daha çok enerjiniz olur hem de saçınızın doğal renk ve dokusuna yakın bir ürün bulmanız daha kolay olur. Aynı zamanda kemoterapi öncesi saçınızı kısa kestirmeyi de isteyebilirsiniz. Kısa saçı kaybetmek daha az şok yaratacaktır ve bu saç modelleri daha kolay uzar.
- Evcil hayvan bakımını planlayın. Bazı ilaçlar enfeksiyona yakalanma ihtimalinizi arttırır. Bu yüzden köpek dışkısı toplamak, kedi kumu, kuş kafesi ve akvaryum temizliği gibi aktivitelerden kaçınmanız gerekir. Doktorunuza evcil hayvanınızın yanınızda güvenli bir şekilde kalmasının yollarını sorun ve her hangi bir hayvana dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın.
- Güvenli cinsel ilişki için planlama yapın. Kemoterapi ilaçları sperme zarar vererek doğum kusurlarına sebep olabileceğinden, tedavi sırasında sizin ya da partnerinizin hamile kalmaması gerekmektedir. Aynı zamanda ilaçların sperm ya da vajinal sıvı içerisinde kalma ihtimaline karşı doğum kontrol hapı kullansanız dahi prezervatif kullanmanız gereklidir. Ne süreyle korunmanız gerektiğini doktorunuza danışarak öğrenin.
-