INTERNATIONAL PATIENT

Karsinoid tümör nedir?

Karsinoid tümör, vücudunuzun çeşitli yerlerinde oluşabilecek yavaş büyüyen bir kanser türüdür. Karsinoid tümörler nöroendokrin tümörlerin bir alt kümesidir. Genellikle sindirim kanalı (mide, apandis, ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum) veya akciğerlerde başlar.

Karsinoid tümörler sıklıkla hastalık ilerleyene dek belirti ve bulgulara neden olmaz. Karsinoid tümörler vücudunuzda diyare veya ciltte kızarıklık gibi belirti ve bulgulara sebep olacak hormonlar üretebilir ve salgılayabilirler.

Karsinoid tümörlerin tedavisi genellikle cerrahi ile olur ve ilaç tedavisi içerebilir.

Karsinoid tümör belirtileri nelerdir?

Bazı vakalarda, karsinoid tümörler hiçbir belirti veya bulguya neden olmaz. Oluştuklarında belirti ve bulgular belirsizdir ve tümörün konumuna bağlı olarak değişir.

Akciğerde karsinoid tümör belirtileri nelerdir?

Karsinoid akciğer tümörlerinin belirti ve bulguları:

İlgili yazı: Akciğerde Karsinoid Tümörleri

Sindirim kanalında karsinoid tümör belirtileri nelerdir?

Sindirim kanalında bulunan karsinoid tümörlerin belirti ve bulguları:

Ne zaman doktora görünmeli

Sizi rahatsız eden herhangi bir belirti veya bulguya sahipseniz ve ısrarcı oluyorsa doktorunuzdan randevu almalısınız.

Karsinoid tümörlerin sebepleri nelerdir?

Karsinoid tümörlere neyin sebep olduğu açık değildir. Genellikle bir hücre DNA’sında mutasyon geliştiğinde kanser oluşur. Mutasyonlar, normal hücrelerin ölmesi gerekirken kanser hücrelerinin büyüyüp çoğalmaya devam etmesini sağlar.

Biriken hücreler bir tümör şeklini alır. Kanser hücreleri çevre sağlıklı dokuları ele geçirebilir ve vücudun diğer kısımlarına yayılabilir.

Doktorlar karsinoid tümörlere yol açan mutasyonlara neyin sebep olduğunu bilmiyor. Ancak karsinoid tümörlerin nöroendokrin hücrelerde geliştiğini biliyorlar.

Nöroendokrin hücreler vücut genelinde çeşitli organlarda bulunur. Hem sinir hücresi fonksiyonu hem de hormon üreten endokrin hücre fonksiyonu yaparlar. Nöroendokrin hücreler tarafından üretilen bazı hormonlar kortizol, histamin, insülin ve serotonindir.

Karsinoid tümör risk  faktörleri nelerdir?

Karsinoid tümör riskini artıran faktörler:

Karsinoid tümör komplikasyonları nelerdir?

Karsinoid tümör hücreleri hormon salgılayabilir ve aşağıdakiler dahil olmak üzere bir dizi komplikasyona sebep olabilir:

Karsinoid tümör tanısı nasıl yapılır?

Karsinoid tümör tanısında kullanılan test ve yöntemler:

Endoskopi boğazınızdan aşağı ilerletilecek bir endoskop ile doktorunuzun sindirim kanalının içini görmesine yardımcı olabilir. Bronkoskopi boğazınızdan akciğerlerinize ilerleyecek bir skop kullanarak akciğer karsinoid tümörlerini bulmaya yardımcı olabilir. Rektumdan bir skop ilerletilmesi (kolonoskopi) rektal karsinoid tümörlerin tanısına yardımcı olabilir.

Doktorunuz ince bağırsağın içini görmek için yutacağınız hap büyüklüğünde bir kamerayı kullanacak bir test önerebilir (kapsül endoskopi).

Bazı vakalarda cerrah, tümörden hücre almak amacı ile bir iğne kullanabilir. Bazen ise biyopsi ameliyat esnasında alınabilir. Doku tümördeki hücre tiplerine karar vermek ve bu hücrelerin mikroskop altında nasıl göründüğünü test etmek üzere laboratuvara gönderilir.

Karsinoid tümör tedavi yöntemleri nelerdir?

Karsinoid tümörlerin tedavisi tümörün konumuna, kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığına, tümörün salgıladığı hormonlara, genel sağlık durumunuza ve kişisel tercihlerinize göre değişir.

Cerrahi

Karsinoid tümör, erken teşhis edildiğinde cerrahi ile bütünüyle çıkarılabilir. Eğer fark edildiğinde ilerlemiş ise tamamının alınması mümkün olmayabilir. Bazı vakalarda; cerrah belirti ve bulguları kontrol altına almaya yardımcı olması adına, tümörün mümkün olduğu kadarını çıkarmaya çalışabilir.

İlaç tedavileri

Karsinoid sendrom tedavisinde kullanılan ilaçlar:

Octreotide (Sandostatin) ve lanreotide (Somatuline Depot) cilt altına enjeksiyon ile verilir. Her iki ilacın yan etkileri arasında karın ağrısı, şişkinlik ve diyare vardır. Telotristat (Xermelo), karsinoid sendrom semptomlarını daha da iyileştirmek üzere octreotide veya lanreotide ile kombine kullanılan bir ilaçtır.

Karaciğere yayılan karsinoid tümörlerin tedavisi nasıl yapılır?

Karsinoid tümörler genellikle karaciğere yayılır (metastaz). Tedavi seçenekleri şunları içerir: