Kanserden korunma konusunda endişeli misiniz? Sağlıklı bir beslenme şekli ve düzenli taramalar yaptırma gibi değişiklikler yaparak kanserden korunmaya başlayın.
Kanserden korunma konusunda muhtemelen birbiri ile çelişen raporlar görmüşsünüzdür. Bazen bir çalışmada veya haberde önerilen spesifik kanser önleme ipucuna başka birinde karşı çıkılmaktadır.
Pek çok vakada, kanserden korunma hakkında bilinen şeyler hala değişim halindedir. Bununla birlikte, kansere yakalanma olasılığınızın yaşam tarzınızla ilgili seçimleriniz tarafından etkilenebileceği kabul edilmektedir.
Bu nedenle kanserden korunma konusunda endişeleriniz varsa, bazı basit yaşam tarzı değişikliklerinin büyük bir fark yaratabileceği gerçeği sizi rahatlatabilir. Bu yedi kanser önleme ipucuna bir bakın
Tütün ürünleri kullanmayın.
Herhangi bir tür tütün kullanmak sizin yolunuzu kanserle çakıştırır. Sigara; akciğer, ağız, boğaz, gırtlak, pankreas, mesane, rahim ağzı ve böbrek kanseri gibi birçok kanser türüyle ilişkilendirilmiştir. Tütün çiğnemek ağız boşluğu ve pankreas kanseri ile ilişkilendirilmiştir. Tütün kullanmasanız bile, pasif sigara dumanına maruz kalmak akciğer kanseri riskinizi artırabilir.
Tütünden kaçınmak veya bırakmaya karar vermek, verebileceğiniz en önemli sağlık kararlarından biridir. Ayrıca kanserden korunmanın da en önemli parçasıdır. Tütünü bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzdan sigara bırakma ürünleri ve bırakma ile ilgili diğer stratejileri öğrenin.
Sağlıklı bir beslenme şekli edinin
Markete gittiğinizde ve yemek yerken sağlıklı seçimler yapmak kanserden korunmayı garanti edemese de, riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu önerileri göz önünde bulundurun:
- Bol miktarda sebze ve meyve yiyin. Beslenme şeklinizi meyve, sebze ve tahıl ve fasulye gibi bitkisel kaynaklı besinler üzerine şekillendirin.
- Obeziteden kaçının. Rafine şeker ve hayvansal kaynaklardan elde edilen yağların da dahil olduğu yüksek kalorili besinleri azaltarak daha hafif ve daha yağsız yiyin.
- Alkol almayı seçiyorsanız, bunu ölçülü yapın. Göğüs, kolon, akciğer, böbrek ve karaciğer kanseri dâhil olmak üzere çeşitli kanser türleri riski, içtiğiniz alkol miktarına ve düzenli olarak alkol aldığınız sürenin uzunluğuna bağlı olarak artar.
- İşlenmiş et tüketiminizi sınırlayın. Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın bir raporu, fazla miktarda işlenmiş et yemenin belirli kanser türlerine yakalanma riskini az da olsa arttırdığı sonucuna vardı.
İlaveten, sızma zeytinyağı ve karışık çerezlerle destekli Akdeniz tipi beslenme düzeni takip eden kadınların meme kanseri riski azalabilmektedir. Akdeniz tipi beslenme çoğunlukla meyve ve sebzeler, tahıllar, baklagiller ve çerez gibi bitki esaslı gıdalar üzerine odaklanmaktadır. Akdeniz tipi beslenmeyi seçenler, zeytinyağını tereyağına ve balığı kırmızı ete tercih ederler.
Sağlıklı bir kiloda kalın ve fiziksel olarak aktif olun.
Sağlıklı bir kilonun korunması göğüs, prostat, akciğer, kolon ve böbrek kanseri gibi çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini azaltabilir.
Fiziksel aktivite de faydalıdır. Kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olmasına ilaveten fiziksel aktivite kendi başına meme kanseri ve kolon kanseri riskini düşürebilir.
Herhangi bir miktarda fiziksel faaliyete katılan erişkinler bazı sağlık faydaları kazanır. Fakat sağlığınıza önemli fayda sağlamak için, haftada en az 150 dakika ılımlı aerobik aktivite veya haftada 75 dakika kuvvetli aerobik fiziksel aktivite yapmaya çalışın. Ilımlı ve kuvvetli aktivitenin bir karışımını da yapabilirsiniz. Genel hedef olarak, günlük rutininize en az 30 dakikalık, daha fazlasını yapabiliyorsanız daha iyi, fiziksel aktiviteyi dahil edin.
Kendinizi fazla güneşten koruyun
Deri kanseri en yaygın ve en korunabilir kanser türlerinden biridir. Şu ipuçlarını deneyin:
- Öğle güneşinden kaçının. Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu sabah 10 ile 16 arasında güneşten kaçının.
- Gölgede kalın. Dışarıda olduğunuzda mümkün oldukça gölgede kalın. Güneş gözlükleri ve geniş kenarlı bir şapka da yardımcı olur.
- Maruz kalan yerlerinizi kapatın. Mümkün olduğunca cildinizin çoğunu örten, sıkı dokunmuş, bol kıyafetler giyin. Pastel veya beyazlatılmış pamuktan ultraviyole radyasyonu daha çok yansıtan parlak veya koyu renkleri tercih edin.
- Güneş kremini esirgemeyin. Açık havada olduğunuzda bol miktarda güneş kremi kullanın ve sık sık tekrarlayın.
- Solaryum ve güneş lambaları ile bronzlamaktan kaçının. Bunlar doğal güneş ışığı kadar zararlıdır.
Aşılanın
Kanser korunması belli viral enfeksiyonlardan korunmayı içerir. Aşağıdaki aşılanma seçeneklerini doktorunuzla konuşun:
- Hepatit B. Hepatit B karaciğer kanseri oluşumu riskini artırabilir. Hepatit B aşısı, cinsel yönden aktif ancak karşılıklı olarak tekeşli bir ilişki içinde olmayan yetişkinler, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları olan kişiler, damar içi uyuşturucu kullanıcıları, erkeklerle cinsel ilişkide bulunan erkekler ve enfeksiyonlu kan veya vücut sıvılarına maruz kalabilecek sağlık bakımı ve kamu güvenlik görevlileri gibi bazı yüksek riskli erişkinler için önerilir.
- İnsan papilloma virüsü (HPV). HPV, rahim ağzı kanseri ve diğer genital kanserlere olduğu gibi baş ve boyun skuamöz hücreli kanserlerine de yol açabilen cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV aşısı 11 ve 12. yaşlardaki kız ve erkek çocuklar için önerilmektedir. Bu aşı 26 yaşını geçmemiş ve ergenlik döneminde aşı olmamış kadın ve erkekler için de mevcuttur.
Riskli davranışlardan kaçının
Başka etkili bir kanserden korunma taktiği, kanser riskini artırabilecek enfeksiyonlara yol açabilecek riskli davranışlardan kaçınmaktır. Örneğin:
- Güvenli cinsel ilişki. Cinsel partner sayınızı sınırlayın ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın. Yaşamınızda ne kadar çok cinsel partneriniz varsa, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (HIV veya HPV gibi) yakalanma olasılığınız o kadar yüksektir. HIV veya AIDS’li kişilerin anüs, karaciğer ve akciğer kanseri riski daha yüksektir. HPV en sık olarak rahim ağzı kanseri ile ilişkilendirilir, ancak anüs, penis, boğaz, vulva ve vajina kanseri riskini de artırabilir.
- İğnelerinizi paylaşmayın. İğnelerinizi enfekte olmuş bir uyuşturucu kullanıcısıyla paylaşmak, HIV’in yanı sıra hepatit B ve hepatit C’ye de yol açabilir; bu da karaciğer kanseri riskini artırabilir. Uyuşturucu kullanımı veya bağımlılığı konusunda endişeleriniz varsa, profesyonel yardım isteyin.
Düzenli olarak tıbbi bakım alın
Cilt, kolon, rahim ağzı ve meme kanseri gibi çeşitli kanserler için düzenli aralıklarla yapılan elle muayene ve taramalar kanseri erken keşfetme şansınızı artırabilir; bu ise tedavinin başarılı olmasının en muhtemel olduğu dönemdir . Doktorunuzdan sizin için en iyi kanser taraması programı hakkında bilgi isteyin.
Bugünden başlayarak, kanserden korunmayı ellerinize alın. Ödüllerini ömrünüz boyunca toplayacaksınız.