INTERNATIONAL PATIENT

Kanser hastalarının uzun süre aç ve/veya susuz kalması diğer sağlıklı kişilere göre daha fazla halsizliğe, vücut direncinde düşmeye ve tedaviye bağlı yan etkilerin artmasına neden olabilir. Hatta böbrek yetmezliği ve anormal pıhtılaşmayı kolaylaştırarak tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

O nedenle kanser tedavisi aktif olarak devam eden hastaların öğün atlamadan düzenli ve yeterli beslenmeleri, yeterli süre ve kalitede uyumaları ve yeterli sıvı almaları çok önemlidir. Kanser tedavisi aktif olarak devam eden hastalara oruç tutmalarını önermiyoruz. Kanser tedavisi tamamlanmış ve kendini iyi hisseden hastalar ise hekimlerinin de görüşünü alarak oruç tutabilirler.

Bunun yanısıra sağlıklı bireylerin ve oruç tutması hekimleri tarafından onaylanan kişilerin de yine daha sağlıklı bir oruç dönemi geçirmeleri için dikkat etmeleri gereken hususları sizin için derlerdik.

Kanser ve Ramazan Ayı

Kanser Hastaları için Ramazan Ayında Oruç

Ramazanda oruç süresince metabolizma hızımız değişebilir. Bu süreçte uzun açlık ve ardından gelen yoğun tokluğun metabolizmamızın dengesini bozmaması için yapabilecekleriniz;

● Sağlıklı bir oruç süreci geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürmelisiniz.
● Kabızlık yaşamamak için sebze, meyve, tam tahıl ve kurubaklagilller gibi posalı gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin.
● İftarda ve sahurda sofranızda yoğurt, ayran veya kefire yer verin. Yararlı bakteriler bağırsak hareketlerinizi düzenlemenize
yardımcı olacaktır.
● Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durun. Uzun süreli açlık sonrası gazlı içecek tüketimi şişkinliğe sebep olur.
● Sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih ederek yoğun yağ ve tuz tüketiminden kaçının. Kızartma, yağda kavurma pişirme teknikleri
yerine fırınlama, buharda pişirme, ızgara gibi pişirme tekniklerini deneyin.
● Çorba tercihlerinizi kurubaklagil ve sebze çorbalarından yana kullanın. Aşırı yağlı, kremalı çorbalardan kaçının.
● Günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin.
● İftar ve sahurda salata/söğüş tüketimini ihmal etmeyiniz.
● Pide tüketirken bir avuç içi pidenin bir dilim ekmeğe denk geldiğini unutmayın.
● Kompleks karbonhidratlar vücutta daha uzun süre kalarak daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bu yüzden pirinç pilavı yerine bulgur
pilavı, beyaz ekmek ve pide yerine tam buğday pide veya tam tahıllı ekmek tercih ediniz.
● Çay ve kahve tüketimi vücuttan sıvı atımına neden olur. Bu yüzden çay, kahve tüketimini iftardan sonra ölçülü miktarda tüketiniz,
sahurda ise çay ve kahve tüketmemeye çalışınız.
● Eğer yapabiliyorsanız iftardan sonra kısa yürüyüşler yapınız.