Kanser tedavisi gören hastaların tedavinin yan etkilerini azaltılıp, hastalıklara karşı vücut direncini arttırabilmeleri için iyi bir beslenme planı takip etmeleri gerekir. Kanser tedavisinin yan etkileri her hastada farklılık göstermektedir. Uzmanlarımız bu yan etkileri minimuma indirmenin ve kaliteli yaşamanın, iyi bir beslenme ile olabileceğini belirtiyorlar.
Damak zevkinizi farklılaştıracak kıvamlar deneyin
Kanserli Hastalarda Beslenme Önerileri
Uzmanlarımız daha rahat beslenebileceğiniz, iştahsızlığınızı azaltacağınız ipuçlarını sizler için belirlediler. Uzmanlarımızın tavsiyelerini uygulayarak daha zevkli yemek yiyebilirsiniz:
Öğününüzün saatine bakmadan, karnınız ne zaman acıkırsa yemek yiyebilirsiniz.
Büyük porsiyonlarla seyrek yemek yemek yerine, daha az yiyin ve daha sık yemek yemeye çalışın.
Yemeğinizi yediğiniz ortama özen gösterin, hafif bir aydınlatma ve güzel bir müzikle birlikte gönlünüze hoş gelen ve sizi mutlu eden sofra düzenleri oluşturun.
Beslenme şeklinizi değiştirin. Farklı lezzetler ve tarifler deneyin. Yemek yerken sevdiğiniz insanlarla birlikte olun. Onları yemeğe davet edin. Yemek yerken televizyon izlemekten, radyo dinlemekten hoşlanıyorsanız yemek sırasında onları açık tutabilirsiniz.
Damak zevkinizi farklılaştıracak kıvamlar deneyin, soslar kullanarak yemeklerinizi yumuşatmayı deneyin.
Baharatlı yemeklerden kaçının. Bisküvi, kraker gibi kuru ve sert yiyecekler yemeyin.
Yemeğinizi parçalara bölerek yeyin. Parçaların küçük parçalar olmasına dikkat edin. Yediğiniz yemeklerin iyi pişmiş ve güvenilir gıdalar olmasına dikkat edin.
Kanser tedavisi ve beslenme
Çiğ sebze ve meyveleri iyi bir şekilde yıkayarak tüketin.
Boğazınızda oluşan ağrıyı azaltmak için doktorunuza sıvı ilaçlar için danışın. Doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçlar yemek yemenizi kolaylaştıracaktır.
Öğünlerinizin arasında soğuk içecekler tüketin.
Bulantınızın arttığı dönemlerde keskin tatları olmayan yiyecekleri tercih edin. Sindirmesi daha kolay olan sıvı gıdaları tüketmeye çalışın.
Süt içtiğinizde veya süt ürünlerini tükettiğinizde sindirim sisteminizi zorluyorsa laktozsuz süt ürünleri kullanın veya tüketmemeye çalışın.
Kabızlık durumu yaşarsanız, lifli ve posalı yiyecekler (tam tahıllı ekmek, sebze, meyve, müsli, kabuklu kuru yemişler, kuru bakliyat) tercih edin.
Kansızlık (anemi) varsa protein değeri yüksek (et, fıstık ezmesi ve yumurta) ve demir içeren yiyecekler (et, yeşil yapraklı sebze, kuru fasulye, baklagil) tüketmeye çalışın.
İştahsızlık yaşıyorsanız, yemeklerinizi yerken, aralarda, kalorisi ve protein değeri yüksek besinleri yemeye çalışın.
Greyfurt bazı ilaçların etkisini değiştirmektedir. Bu nedenle kemoterapi tedavisi sırasında greyfurt yemeyin.