INTERNATIONAL PATIENT

Kanser cerrahisi ihtimali sizi endişelendiriyor olabilir. Cerrahinin nasıl ve neden uygulandığı hakkında bilgilerinizi artırarak zihninizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Kanser cerrahisi, kanserin teşhisi veya tedavisi amacıyla vücuttan bir parça çıkarılması işlemidir ve kanser tedavisinin temelindedir.

Kanser cerrahisi tedavide nasıl kullanılır?

Kanser ameliyatı aday olma ihtimalinizin bulunduğu durumlar şunlardır:

Örneğin ailesel adenomatöz polipozis olarak adlandırılan genetik bir duruma sahip olarak doğduysanız, doktorunuz kolon ve rektumun çıkarılmasını içeren bir kanser cerrahisi uygulayabilir çünkü kolon kanseri açısından ciddi risk taşıyor olursunuz.

Cerrahi genellikle kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer kanser tedavileri ile birlikte uygulanır. Ek kanser tedavisi alıp almayacağınız kanserinizin türüne, evresine ve genel sağlık durumunuza bağlıdır.

Kanser cerrahisi nasıl yapılır?

Kanser cerrahisinin ilk amacı kanseri vücudunuzdan tamamen alarak tedavisini sağlamaktır. Cerrah bunu genellikle tüm kanserin çıkarıldığından emin olmak amacıyla kanserli doku ile birlikte onu çevreleyen bir miktar sağlıklı dokuyu kesip çıkararak yapar.

Cerrah aynı zamanda kanserin yayılıp yayılmadığına karar vermek amacıyla birkaç lenf düğümü de çıkarabilir. Böylece doktorunuz tedavi şansınızı ve daha fazla tedaviye ihtiyaç duyma durumunuzu değerlendirebilir.

Meme kanseri vakalarında, doktorunuz tüm meme dokusunu çıkarabilir (mastektomi) veya yalnız kanserli doku ve onu çevreleyen dokuyu içeren kısmı çıkararak (lumpektomi) kanseri ortadan kaldırabilir.

Akciğer kanseri vakalarında, doktorunuz girişim esnasında kanserin tamamen ortadan kaldırıldığından emin olmak adına akciğerin bir kısmını (lobektomi) veya tüm bir akciğeri (pnömonektomi) çıkarabilir.

Bu örneklerin her ikisinde de cerrah, kanser sıçradıysa görebilmek üzere ameliyat alanındaki birkaç lenf düğümünü de operasyon esnasında çıkarabilir.

Kanser cerrahisinde kullanılan diğer teknikler nelerdir?

Kanser tedavisi ve kanser oluşturabilecek durumlar için birçok cerrahi yöntem bulunuyor ve araştırmacılar yeni yöntemler üzerinde çalışmaya devam ediyorlar.  Kanser cerrahisinin yaygın bazı türleri şunlardır:

Örneğin doğal orifis cerrahisi esnasında cerrah, cerrahi aletleri boğazınızdan aşağı ilerleterek midenize ulaşabilir. Mide duvarında küçük bir kesi yapılır ve aletler karaciğerden doku örneği almak veya safra kesesini çıkarmak üzere karın boşluğuna geçer.

Doğal orifis cerrahisi deneye dayalıdır ve bu yolla az sayıda ameliyat gerçekleştirilmiştir. Doktorlar bu yöntemin enfeksiyon riskini, ağrıyı ve cerrahi komplikasyonları azaltmasını umuyorlar.

Kanser cerrahisi gelişmeye devam ediyor. Araştırmacılar daha az girişimsel işlem hedefi ile diğer cerrahi teknikleri çalışıyorlar.

Kanser cerrahisi öncesi ve sonrası neler bekleyebilirsiniz?

Kanser cerrahisine hazırlık ve iyileşme, operasyona bağlı olarak oldukça çeşitlidir. Ancak genellikle aşağıdaki belli benzerlikleri bekleyebilirsiniz:

Kanser cerrahisinin riskleri nelerdir?

Kanser cerrahisi sonrası deneyimleyebileceğiniz yan etkiler sizin ameliyatınıza bağlıdır. Genellikle birçok kanser operasyonu şu riskleri taşır:

Bu tür bazı işlemlerde kalan organ, kaybı yeterince telafi edebilir ancak diğer durumlarda bozukluklar kalabilir. Örneğin bir akciğerin çıkarılması (pnömonektomi) nefes almada güçlük oluşturabilir.

Kan pıhtıları en sık bacaklarda oluşur ve şişlik ile ağrıya sebep olabilir.

Kan pıhtısı kopup akciğerlere gidebilir (pulmoner emboli), bu durum oldukça ciddi bir durumdur ve bazen ölümcül olabilir.

Cerrahınız pıhtı oluşum riskini azaltmak amacıyla ameliyat sonrası mümkün olan en kısa sürede sizi ayağa kaldırmak ve kanı inceltecek ilaçlar vermek gibi önlemler alacaktır.

Doktorunuz hangi kanser tedavisini önerirse önersin, durumunuz ve tedavi süreci hakkında endişeli hissetmeniz muhtemeldir. Neler ile karşılaşabileceğinizi bilmek yardımcı olabilir. Bu bilgileri, doktorunuz ile konuşurken bilinçli sorular sormanıza yardımcı olacak şekilde kullanabilirsiniz.