İshalin hangi belirtileri ve bulgularının sıradan, hangilerinin ciddi olduğunu bilmek doktora başvurmanız gereken zamanı anlamanıza yardımcı olabilir.

İshal, kanser tedavisi alan kişilerde rahatsız edici ancak oldukça yaygın bir yan etkidir. Bunun yanında kanserin kendisinden kaynaklanıyor da olabilir.

İshal; kanser hastaları için bir rahatsızlıktan daha fazlası, daha ciddi şeylerin bir belirtisi olabilir.

Kanser hastalarında ishal sebepleri nelerdir?

İshal zaman zaman herkeste olur. Kanser olsanız da ishale sebep olan olağan şeyler -kanserden bağımsız olarak- hala sizi etkileyebilir. Ancak kanser hastalarında ishalin, aşağıda belirtilenler gibi ek sebepleri vardır:

İshalin devam süresi ve ciddiyeti, belirti ve bulgulara neyin sebep olduğuna bağlıdır. Doktorunuzla sizi neler beklediği ve ishalin ne zaman sonlanacağı hakkında konuşun.

Ne zaman doktora başvurmalısınız?

İshal yalnızca rahatsızlık veren bir sorun olabileceği gibi daha ciddi bir şeyin işareti de olabilir. Ayrıca ciddi su kaybı gibi başka sorunlara da yol açabilir.

Aşağıda listelenen belirti veya bulgulardan herhangi birine sahipseniz bir an önce doktorunuza danışın:

Eğer ishaliniz ciddi görünmüyor ancak evden ayrılmak veya tuvalete yakın olmayan bir yere gitmekten kaygı duymak gibi sorunlar oluşturuyorsa doktorunuza danışın. Eğer karın krampları sizi günlük işlerinizden alıkoyar hale geldiyse bunu da doktorunuzla konuşun.

Eğer hap formunda kemoterapi alıyorsanız ve ishaliniz varsa doktorunuzu haberdar etmelisiniz. Doktorunuz kemoterapi haplarını almaya devam etmenin sizin için güvenli olup olmadığına karar verebilir.

İshal hakkında konuşmak

Doktorunuz ile ishal hakkında konuşmak utanç verici olabilse de doktorunuza kendinizdeki belirti ve bulgulardan bahsetmek çok önemlidir. Kanser tedavisine eşlik eden ishal ciddi olabilir. Doktorunuz ile ne kadar erken paylaşırsanız, doktor da sizi rahatlatmak için o kadar erken harekete geçebilir.

Ne yapabilirsiniz?

İshaliniz başladığında yeme içmenizi düzenleyebilirsiniz. Örneğin:

Daha iyi hissetmeye başladığınızda, beslenmenizi yavaş yavaş normal düzeninize getirebilirsiniz.

Cildinize bakım yapın.

Sık ve sulu dışkılama, anal bölge derisini tahriş edebilir. Ilık suyla yıkayın veya bebek mendilleri kullanarak temizleyin. Nazikçe kuruladığınızdan da emin olun.

Petrol jeli gibi suyu sevmeyen bir içeriğe sahip olan merhemler de tahrişi minimum düzeyde tutmanıza yardımcı olabilir. Merhemi anal bölgeyi temizleyip kuruladıktan sonra uygulayın.

İlaçlar faydalı olur mu?

Eğer beslenmenizde yaptığınız değişiklikler ishalin verdiği rahatsızlığı azaltmadıysa, doktorunuz sizi rahatlatacak ilaçlar reçete edebilir. Eğer hali hazırda kemoterapi alıyorsanız, doktorunuz onaylamadan hiçbir tezgah üstü ilacı kullanmayın. Çünkü bu ilaçların bazılarının, kanser tedavisi alan hastalarda tehlikeli yan etkileri olabilir.

Kanser ile ilişkili ishallerde sık kullanılan ilaçlar şunlardır:

Başka ilaç tedavileri de vardır ancak hangi tür ilacı alacağınız ishalin ciddiliğine ve ona neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişecektir.

Ağır ishali olan hastaların, damar yoluyla sıvı desteği sağlanmak ve beslenmek amacıyla hastanede kalmaları gerekebilir.