İnce bağırsak kanseri, kanserler arasında nadir görülen bir türdür. İnce bağırsak, sindirilmiş besinleri mide ve kalın bağırsak (kolon) arasında taşıyan uzun bir tüptür.
İnce bağırsak, yediğiniz gıdaların sindiriminden ve içeriğindeki besinlerin emiliminden sorumludur. Sindirime yardımcı hormonlar üretir. Ayrıca ince bağırsak, ağız yoluyla vücuda giren bakteri ve virüsler ile savaşacak hücreler içerdiğinden, bağışıklık sisteminde de rol oynar.
İnce bağırsak kanseri türleri şunlardır:
- Adenokarsinom
- Nöroendokrin tümörler (karsinoid tümörler ve paraganglioma dahil)
- Lenfoma
- Sarkom (stromal mide bağırsak tümörleri dahil)
Sizin için en uygun olan tedavi seçeneği, sahip olduğunuz ince bağırsak kanseri türü ve evresine göre değişecektir.
BELİRTİLER
İnce bağırsak kanserinin belirti ve bulgularına dahil durumlar:
- Karın ağrısı
- Ciltte ve göz beyazında sararma (sarılık)
- Olağandışı zayıflık ve yorgunluk hissi
- Bulantı
- Kusma
- İstemsiz kilo kaybı
- Kırmızı veya siyah kanlı dışkılama
- Sulu diyare
- Ciltte kızarma
SEBEPLER
Doktorlar, ince bağırsak kanserlerinin çoğunda kansere neyin sebep olduğunu kesin bilemez.
Genellikle, ince bağırsaktaki sağlıklı hücrelerin DNA’larında değişiklikler oluştuğunda ince bağırsak kanseri başlar. Bir hücrenin DNA’sı, hücreye ne yapması gerektiği söyleyen bir dizi talimat içerir.
Sağlıklı hücreler, vücut fonksiyonlarınızı normal tutmak amacı ile düzenli bir süreçle büyür ve bölünürler. Ancak bir hücrenin DNA’sı hasarlandığında ve kanserleştiğinde, hücre yeni hücre gereksinimi olmasa dahi bölünmeye devam eder. Hücrelerin birikmesi ile tümör oluşur.
Zamanla kanser hücreleri büyüyüp normal çevre dokuları istila edebilir ve yok edebilir. Kanserli hücreler vücudun diğer kısımlarına yayılabilir (metastaz).
RİSK FAKTÖRLERİ
İnce bağırsak kanseri riskini artırabilecek faktörler:
- Aileden aktarılan gen mutasyonları. Ebeveynlerinizden aktarılan bazı gen mutasyonları, ince bağırsak kanseri veya diğer kanserlerin riskini artırabilir. Örnekleri Lynch sendromu, ailesel adenomatöz poliposis (FAP) ve Peutz-Jegherz sendromudur.
- Diğer bağırsak hastalıkları. Crohn hastalığı, enflamatuvar bağırsak hastalığı ve çölyak gibi bağırsakları etkileyen hastalıklar ve durumlar, ince bağırsak kanseri riskini artırabilir.
- Zayıflamış bağışıklık sistemi. Eğer vücudunuzun mikroorganizmalarla savaşan bağışıklık sistemi zayıflamış ise, ince bağırsak kanserine yakalanma riskiniz artmış olabilir. Örnekleri HIV enfeksiyonuna sahip bireyler ve organ nakli sonrası red reaksiyonlarını önleyecek ilaçlar alan kişilerdir.
KOMPLİKASYONLAR
İnce bağırsak kanseri şu komplikasyonlara sebep olabilir:
- Diğer kanser risklerinin artışı. İnce bağırsak kanseri olan kişiler; kolon, rektum, yumurtalıklar ve rahmin iç yüzünü (endometrium) etkileyenler dahil olmak üzere diğer kanser türleri için daha yüksek risk taşır.
- Vücudun diğer bölgelerine yayılan kanser. İleri evre ince bağırsak kanseri genellikle karaciğer olmak üzere vücudun farklı bölgelerine yayılabilir (metastaz).
KORUNMA
Oldukça nadir olması sebebi ile ince bağırsak kanseri riskini azaltmaya nelerin yardımcı olduğu tam bilinmemektedir. Genel olarak kanser riskini azaltmayı merak ediyorsanız yardımcı olabilecek maddeler:
- Sebze, meyve ve tahılların çeşitliliğini tüketin. Meyve, sebze ve tüm tahıllar kanserin ve diğer hastalıkların riskini azaltmaya yardım edebilecek vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar içerir. Meyve ve sebzeleri çeşitli tercih edin, böylece bir dizi vitamin ve besin alabilirsiniz.
- Alkol alımında ölçülü olun. Alkol almayı tercih ediyorsanız, aldığınız alkol miktarını 65 yaş üstü erkekler ve her yaştan kadınlar için günde birden fazla olmayacak, 65 yaş altı erkekler için günde ikiyi aşmayacak şekilde sınırlandırın.
- Sigarayı bırakın. Sizde işe yarayabilecek bırakma yolları için doktorunuzla konuşun.
- Haftanın birkaç günü egzersiz yapın. Çoğu gün en azından 30 dakika egzersiz yapmayı deneyin. Eğer aktif olmayan biriyseniz yavaş başlayın ve kademeli olarak 30 dakikaya ulaşın. Ayrıca herhangi bir egzersiz programına başlamadan doktorunuza danışın.
- Sağlığınız için ideal kiloda kalın. Sağlıklı bir kilodaysanız, sağlıklı beslenme ile günlük egzersizleri bir arada yürüterek kilonuzu koruyun. Kilo vermeniz gerekiyorsa, hedefinize ulaşmanın sağlıklı yollarını doktorunuza danışın. Aldığınız kalori miktarını azaltarak ve yaptığınız egzersizleri artırarak yavaşça kilo vermeyi amaçlayın.
TANI
İnce bağırsak kanserlerinin tanısı zordur. Bu sebeple, ince bağırsak kanseri olmasından şüphelenilen hastalar genellikle birçok teste ve yönteme tabi tutularak teşhis edilebilir veya kanser şüphesi devre dışı bırakılabilir.
Görüntüleme Testleri
Görüntüleme testleri, ince bağırsak kanseri belirtileri aramak amacı ile vücudun resimlerini oluşturan makineler kullanır. İnce bağırsak kanseri tanısında kullanılan görüntüleme yöntemleri:
- BT
- MRI
- PET (Pozitron Emisyon Tomografisi)
- Baryum içeren bir solüsyon içildikten sonra çekilecek üst sindirim yolu ve ince bağırsak röntgeni
- Az miktarda radyoaktif madde ile görüntülemeyi artıran nükleer tıp taramaları
İnce bağırsak içini görmek amaçlı testler
Endoskopik testler ince bağırsak içindeki bir kamera ile doktorun iç duvarları incelemesinden oluşur. Endoskopik testlere şunlar dahil olabilir:
- Üst endoskopi
- Kapsül endoskopi (Hap kamera olarak da adlandırılır.)
- Tek balonlu enteroskopi
- Çift balonlu enteroskopi
- Spiral enteroskopi
Kapsül endoskopi harici endoskopik testler, doktorun test amaçlı küçük doku örnekleri almak üzere ince bağırsak içine özel cihazlar ile geçmesine imkan tanır.
CERRAHİ
Bazen ince bağırsak kanserleri diğer yöntemler ile görülmesinin zor olduğu konumlarda bulunabilir. Bu vakalarda doktorunuz ince bağırsağı ve çevresini kanser belirtileri açısından incelemek üzere cerrahiyi önerebilir.
Cerrahi karındaki büyük bir kesi (laparotomi) veya birkaç küçük kesiden (laparoskopi) oluşabilir.
Laparoskopi esnasında cerrah kesi içinden video kameranın yanı sıra özel cerrahi cihazlar ilerletir. Kamera cerrahın cihazlara rehberlik etmesini ve karın içini görmesini sağlar.
TEDAVİ
İnce bağırsak kanserinin tedavisi kanserin tipine ve evresine göre değişiklik gösterir. Seçenekler şunlar olabilir:
- Cerrahlar mümkünse ince bağırsak kanserinin tümünü ortadan kaldırmaya çalışır. Eğer kanser ince bağırsağın küçük bir kısmını etkiliyorsa, cerrah yalnız o parçayı çıkarabilir ve bağırsağın kesik uçlarını yeniden bir araya getirebilir. Bazı vakalarda ince bağırsağın tümünün çıkarılması gerekebilir.
Eğer bir ince bağırsak kanseri ortadan kaldırılamıyorsa, cerrah bir bypass gerçekleştirerek sorun olan bölgeyi rahatlatabilir.
- Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek amacı ile güçlü ilaçlar kullanır. Genellikle kanser hücreleri de dahil olmak üzere hızlı büyüyen hücreleri öldüren bir ilaç kombinasyonu içerir. Sıklıkla kolunuzdaki bir damardan verilir ancak hap formunda da alınabilir.
İnce bağırsak kanseri için kemoterapi cerrahi sonrasında kanserin tekrarlama riski olması durumunda önerilebilir. İleri evre kanserlerde kemoterapi belirti ve bulguları hafifletmeye yardım edebilir.
- Hedeflenmiş İlaç Terapisi. Hedeflenmiş ilaç tedavileri kanser hücrelerinde bulunan özel zayıflıklara odaklanır. Bu zayıflıkların bloke edilmesi ile hedeflenmiş ilaç tedavileri kanser hücrelerinin ölmesine sebep olabilir. Hedeflenmiş ilaçlar, ince bağırsak kanserinin stromal mide bağırsak tümörleri (GIST) ve lenfoma gibi belli türleri için kullanılabilir.
- İmmünoterapi. İmmünoterapi, bağışıklık sisteminizin kanser ile savaşmasına yardım eden bir ilaç tedavisidir. Vücudunuzun bağışıklık sistemi kansere saldırmayabilir çünkü kanser hücreleri bağışıklık sistemi hücrelerini körleştirecek proteinler üretir. İmmünoterapi bu sürece müdahale ederek çalışır. Eğer testler kanser hücrelerinin yanıt vereceğini gösteriyorsa, ileri evre ince bağırsak kanserinde immünoterapi bir seçenek olabilir.