INTERNATIONAL PATIENT

Glioblastoma hakkında bilinmesi gerekenler

Glioblastoma nedir?

Glioblastoma, beyin veya omurilikte oluşabilen primer kötü huylu beyin tümörüdür. Sinir hücrelerine destek sağlayan astrosit isimli hücrelerden meydana gelir.

Glioblastoma herhangi bir yaşta oluşabilir ancak sıklıkla ileri yaştaki yetişkinlerde ortaya çıkma eğilimindedir.

Glioblastoma belirti ve bulguları nelerdir?

Gittikçe artan baş ağrıları, bulantı, kusma ve nöbetlere sebep olabilir.

Aynı zamanda glioblastoma multiforme olarak da bilinen glioblastomanın tedavisi oldukça zor olabilir ve genellikle tamamen iyileşmesi mümkün değildir. Tedaviler kanserin ilerlemesini yavaşlatabilir ve belirti ve bulguların azalmasını sağlayabilir.

Glioblastoma tanısı nasıl yapılır?

Glioblastoma tanısında kullanılan test ve yöntemler şunları içerir:

Diğer görüntüleme yöntemleri BT ve pozitron emisyon tomografisi (PET) olabilir.

Tümör hücrelerine özel testler, doktorunuza hücrelerin sonradan kazandığı mutasyon tiplerini söyleyebilir. Bu sayede doktorunuz hastalığın ilerleyişi hakkında ipucu edinir ve tedavi seçeneklerini yönlendirir.

Glioblastoma tedavi yöntemleri nelerdir?

Glioblastoma için tedavi seçenekleri:

Radyoterapi genellikle cerrahi sonrası önerilir ve kemoterapi ile birlikte verilebilir. Cerrahi müdahaleye uygun olmayan bireyler için radyoterapi ve kemoterapi ilk tedavi seçeneği olarak kullanılabilir.

Hap olarak alınan kemoterapi ilacı teozolomide (Temodar), sıklıkla cerrahi sonrası radyoterapi sırasında ve sonrasında verilir.

Eğer gliobastoma tekrarlarsa diğer kemoterapi türleri önerilebilir. Bu diğer türler genellikle koldaki bir damar içine verilerek uygulanır.

TTF kemoterapi ile verilebilir ve radyoterapi sonrası önerilebilir.

Bevacizumab (Avastin), glioblastoma hücrelerinden vücuda giden, yeni damarlar oluşumuna ve kanser hücrelerine kan ve besin sağlanmasına sebep olan mesajı hedef alır. Glioblastomann tekrarladığı veya diğer tedavilere yanıt vermediği durumlarda bevacizumab bir seçenek olabilir.