INTERNATIONAL PATIENT

Erkeklerde Meme Kanseri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Erkeklerde görülen meme kanseri, meme dokusunda oluşan nadir bir kanser türüdür. Meme kanserinin en sık kadınları etkilediği düşünülse de erkeklerde de meme kanseri görülebilir.

Erkeklerde meme kanseri herhangi bir yaşta görülebildiği gibi ileri yaştaki bireylerde daha sık görülür.

Erken evrede teşhis edilen kanserler, iyileşme açısından şanslıdır. Tedavi yöntemi genellikle kanserin çıkarılması amaçlı cerrahi işlem uygulanmasıdır. Özel durumunuza göre kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedaviler de önerilebilir.

Erkeklerde Meme Kanseri Belirtileri

Erkeklerde meme kanserinin belirti ve bulguları şunları içerebilir:

Ne zaman doktora görünmeli?

Sizi endişelendiren, uzun süreli herhangi bir belirti veya bulgu varsa doktorunuzdan randevu almalısınız.

Sebepleri nelerdir?

Erkeklerde meme kanserine neyin sebep olduğu net değildir.

Doktorlar erkeklerde meme kanserinin, bazı meme hücrelerinin sağlıklı hücrelere göre daha hızlı bölünmesiyle oluştuğunu biliyor. Biriken hücreler bir tümör halini alıyor ve yakın dokulara, lenf düğümlerine veya vücudun diğer kısımlarına yayılabiliyor.

Erkeklerde meme kanseri nerede başlar?

Her birey az miktarda meme dokusu ile doğar. Meme dokusu süt içeren bezler (lobüller), sütü meme ucuna taşıyan kanallar ve yağdan oluşur.

Ergenlik süresince kadınlar daha fazla meme dokusu geliştirmeye başlar ancak bu durum erkeklerde görülmez. Fakat doğuştan az miktarda meme dokuları olduğundan erkeklerde de meme kanseri görülebilir.

Erkeklerde teşhis edilen meme kanseri türleri şunlardır:

 

Meme kanseri riskini artıran kalıtsal faktörler

Bazı erkekler ailesinden meme kanseri riskini artıran anormal (mutasyona uğrayan) genleri alır. Özellikle BRCA2 olarak adlandırılan olmak üzere çeşitli genlerden birindeki mutasyon, sizi meme ve prostat kanserleri açısından yüksek risk sahibi haline getirir.

Eğer ailesel olarak güçlü bir kanser geçmişiniz varsa bu durumu doktorunuzla tartışın. Doktorunuz, kanser riskinizi yükselten genler taşıyıp taşımadığınızı anlamanızı sağlayacak genetik testler yaptırmanız adına genetik danışmana başvurmanızı önerebilir.

Risk faktörleri nelerdir?

Erkeklerde meme kanseri riskini artıran faktörler şunlardır:

Kanser Teşhisi (Tanısı) nasıl yapılır?

Doktorunuz sizi tanı amaçlı birkaç test ve yönteme yönlendirebilir, bunlar:

Biyopside alınan örnekler analiz için laboratuvara gönderilir ve orada uzmanlar hücrelerin kanserli olup olmadığına karar verir. Alınan örnekler aynı zamanda meme kanserini oluşturan hücreleri türünü, kanserin agresifliğini (derece), kanser hücrelerinin hormon reseptörlerine veya tedavi seçeneğini etkileyebilecek diğer reseptörlere sahip olup olmadığını belirlemek için de incelenir.

Özel durumunuza bağlı olarak farklı testler ve yöntemler de önerilebilir.

Kanserin evresine karar vermek

Meme kanseri tanısını almanızın ardından doktorunuz kanserinizin evresini belirlemeye çalışır. Kanserin evresinin bilinmesi, hastalığın ilerleyişine ve sizin için en iyi olacak tedavi seçeneğine karar vermenize yardımcı olur.

Meme kanserinin evrelemesinde kullanılan test ve yöntemler şunlardır:

Meme kanseri evreleri 0’dan 4’e kadar olup evre 0 invaziv olmayan ve süt kanallarında sınırlı kalmış kanseri ifade eder. Evre 4, aynı zamanda metastatik meme kanseri olarak da adlandırılır ve vücudun farklı kısımlarına da yayılmış olan kanseri ifade eder.

Ayrıca meme kanserinin evrelemesinde, kanserin derecesi de dikkate alınır; östrojen reseptörleri, progesteron reseptörleri, HER2, proliferasyon faktörleri gibi tümör belirteçlerinin varlığı.

Erkeklerde meme kanseri tedavi edilir?

Tedavi seçeneklerine karar vermek adına doktorunuz; kanserin evresini, genel sağlık durumunuzu ve kişisel tercihlerinizi değerlendirir. Erkeklerde meme kanseri tedavisi genellikle cerrahiden oluşur, ek olarak diğer tedavileri de içerebilir.

Cerrahi

Cerrahide amaç tümörün ve onu çevreleyen meme dokusunun çıkarılmasıdır. Yöntemleri şunlardır:

Radyoterapi

Radyoterapi kanser hücrelerini öldürmek amacıyla x-ışınları veya protonlar gibi yüksek enerjili ışınları kullanır. Erkeklerdeki meme kanserinde radyoterapi; cerrahi sonrası memede, göğüs kaslarında veya koltuk altında kalan kanser hücrelerini uzaklaştırmak amacıyla kullanılabilir.

Radyoterapi esnasında vücudunuz etrafında dönen büyük bir makineden göğüs üzerindeki belirli noktalara ışınlar gönderilir.

Hormon tedavisi

Meme kanseri olan birçok erkekte tümörler büyümek için hormonlara ihtiyaç duyar (hormona duyarlıdır). Eğer kanseriniz hormona duyarlı ise doktorunuz hormon tedavisi önerebilir.

Erkeklerde meme kanserinde hormon tedavisi sıklıkla tamoxifen isimli ilacı içerir. Meme kanseri olan kadınlarda kullanılan diğer hormon tedavisi ilaçlarının erkeklerde etkinliği gösterilmemiştir.

Kemoterapi

Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek için ilaçları kullanır. Bu ilaçlar kolunuzdaki bir damardan verilebileceği gibi hap şeklinde veya her iki yöntemi kullanarak da verilebilir.

Doktorunuz cerrahi sonrası meme dışına yayılabilecek herhangi bir kanser hücresini öldürmek amacıyla kemoterapi önerebilir. Ayrıca ilerlemiş kanseri olan hastalarda da kemoterapi bir seçenek olabilir.