Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma kemoterapi süreci boyunca fiziksel olarak aktif kalan meme kanseri hastası kadınlarda kemo beyni olarak adlandırılan hafıza ve bilişsel sorunlarının daha az yaşandığını gösterdi.
Fiziksel aktivite, kemoterapi ve bilişsel durum arasındaki ilişkilere ilişkin geniş çaplı yeni bir araştırmaya göre, düzenli egzersiz meme kanseri tedavisi gören kadınlarda “kemo beyin” olarak adlandırılan yan etkilerin azalmasına yardımcı olabilir. 500’den fazla meme kanserli kadını kapsayan çalışma, tedavileri öncesinde, esnasında veya sonrasında en aktif olanların kemo beyni karakterize eden hafıza azalması ve zihinsel bulanıklık geliştirme olasılığının en düşük olduğunu gösteriyor.
Bu çalışma, egzersizin kemoterapi sırasında beyni nasıl koruduğunu tam olarak açıklamıyor olsa da, yarım saatlik bir yürüyüş gibi küçük miktarlardaki aktivitenin bile kanser hastalarının düşünme ve hatırlama becerilerinde bir fark yaratabileceğini öne sürüyor.
Meme kanseri için kemoterapi gören kadınlar arasında bilişsel sorunlar neredeyse her hastada görülmektedir. Çoğu hastanın tedavileri sırasında veya sonrasında bir dereceye kadar bilişsel gerileme yaşadığını bir çok çalışma göstermiştir. Araştırmacılar, kadınların kemoterapiye başladıktan sonra konsantre olma ve hatırlama yeteneklerinin önemli ölçüde kötüleştiğini ve tedavinin sona ermesinden sonraki altı ay boyunca bu düşüşün sürdüğünü ve hatta hızlandığını buldu.
Kemo beynin hastalık ve tedavinin fiziksel ve psikolojik yan etkileri arasında karmaşık bir etkileşimden kaynaklandığı düşünülüyor. Örneğin kemoterapi ilaçları, belirli beyin hücrelerinin operasyonlarını doğrudan etkiliyor olabilir. Aynı zamanda bir çok hasta tedavileri esnasında düşünme ve hatırlama yeteneklerini etkileyebilecek yorgunluk, depresyon veya anksiyete ile mücadele edebiliyor.
Onkoloji uzmanları, yorgunluk ve kas kaybı gibi tedavinin zayıflatıcı yan etkileriyle mücadele için meme kanseri de dahil olmak üzere hemen hemen her türden kansere sahip kişiler için egzersizi giderek daha fazla önermektedir. Belki daha da önemlisi, yüksek riskli meme kanseri hastalarında egzersizin, önemli ölçüde daha düşük nüks riski ve daha uzun yaşam süreleri ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Çalışmayı yürüten Dr.Elizabeth Salerno, bu sonuçların kemoterapi süreci devam ederken egzersiz yapamayacak kadar yorgun, hasta veya bunalmış hisseden kadınları daha da çok endişelendirmeye veya strese sokmamasının önemine değindi. Dr. Salerno, özellikle hastaların kendilerine anlayışla yaklaşmalarınının önemine dikkat çekti. Salerno ‘Gerektiği kadar dinlenin. Mümkün olduğunda, caddenizde veya mahallenizde yürüyüş yapın ya da bir kat merdiven çıkın’ dedi. Dr.Salerno kendisi için yeni çalışmanın en cesaret verici ve beklenmedik yönlerinden birinin, kemoterapiden altı ay sonra, tedaviye başlamadan öncekinden daha fazla kadının egzersiz yaptığını bildirdiğini söyledi.
Dr. Salerno’nun meme kanseri teşhisi konmuş ve düzenli egzersize nasıl başlayacağını veya sürdüreceğini merak eden kadınlar için birkaç önerisi var.