Astrositoma beyin veya omurilikte görülen bir kanser türüdür. Sinir hücrelerine destek sağlayan astrosit isimli hücrelerde başlar.
Beyindeki tümörün konumuna göre değişiklik gösterir. Beyinde oluşan astrositomalar nöbet, baş ağrısı ve bulantıya sebep olabilir. Omurilikte oluşan astrositomalar, büyüyen tümörden etkilenen bölgede zayıflık ve fonksiyon kaybına sebep olabilir.
Astrositoma yavaş büyüyen bir tümör veya hızlı büyüyen agresif bir tümör olabilir. Astrositomanın derecesi hastalığın ilerleyişini ve tedavi seçeneklerini belirler.
Astrositoma tanısında kullanılan test ve yöntemler:
Diğer görüntüleme yöntemleri BT ve pozitron emisyon tomografisi (PET) olabilir.
Tümör hücrelerine özel testler doktorunuza hücrelerin sonradan kazandığı mutasyon tiplerini söyleyebilir. Bu sayede doktorunuz hastalığın ilerleyişi hakkında ipucu edinir ve tedavi seçeneklerini yönlendirir.
Bazı hastalar için gerekli tek tedavi cerrahi olabilir. Diğerlerinde ise tekrarlayabilecek hücreleri öldürmek ve kanserin yenileme riskini azaltmak amacıyla ek tedaviler önerilebilir.
Kanser tamamen çıkarılamadıysa veya kanserin yenileme riski artmışsa cerrahi sonrası radyoterapi önerilebilir. Agresif kanserlerde radyasyon sıklıkla kemoterapi ile birlikte verilir. Cerrahi için uygun olmayan hastalarda kemoterapi ve radyoterapi ilk tedavi olarak kullanılabilir.
Kemoterapi genellikle cerrahi sonrası tekrarlayabilecek kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır. Şiddetli kanserlerde radyoterapi ile verilebilir.