Makat kanseri pek yaygın olmayan bir kanser türüdür ve anal kanalda oluşur. Kanal; rektumun sonunda bulunan kısa bir tüptür, dışkı bu yolla vücuttan atılır. Anal kanser, rektal kanama ve makatta ağrı gibi belirti ve bulgulara sebep olabilir.
Makat kanseri olan birçok hasta kemoterapi ve radyoterapiden oluşan kombine tedavi alır. Tedavilerin birlikte verilmesi iyileşme olasılığını artırsa da yan etkileri de artırmış olur.
Kanserin belirti ve bulguları şunlardır:
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Özellikle makat kanser riskiniz artıran faktörlere sahipseniz, sizi rahatsız eden herhangi bir belirti ve bulgu hakkında doktorunuzla konuşun.
Sağlıklı hücrelerin genetik mutasyon sonucu anormal hücrelere dönüşmesi ile anal kanser oluşur. Sağlıklı hücreler belirli bir zamanda büyür ve çoğalır, belirli bir zamanda da ölürler. Anormal hücreler ise kontrol dışı büyür, bölünür ve ölmezler. Biriken anormal hücreler bir kitle (tümör) halini alır. Kanser hücreleri çevre dokulara sızar ve ilk tümörden ayrılarak vücudun herhangi bir yerine yayılabilirler (metastaz).
Kanser, human papillomavirus (HPV) olarak adlandırılan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon ile yakın ilişkilidir. Anal kanserlerin çoğunda HPV varlığı tespit edilir. En yaygın nedeninin HPV olduğu düşünülmektedir.
Anal kanser riskini artıran bazı sebepler şunlardır:
Makat kanserin vücudun uzak kısımlarına yayılması (metastaz) nadirdir. Tümörlerin küçük bir yüzdesi yayılmış olarak bulunur ancak bunlar özellikle tedavisi zor olanlardır. En sık yayılım karaciğer ve akciğerlere olur.
Anal kanserden korunmak için kesin bir yol yoktur. Riskinizi azaltmak için şunları yapabilirsiniz:
Anal kanser tanısında kullanılan test ve yöntemler şunlardır:
Kanserin evresine karar vermek
Makat kanser tanısı aldığınızda doktorunuz kanserin lenf düğümlerine veya vücudun kalan kısmına yayılıp yayılmadığına karar vermek adına ek testler önerebilir.
Testler şunlardır:
Doktorunuz kanserin evresini belirlemek için bu yöntemlerden gelen bilgileri kullanır. Diğer bir adı ile anüs kanserin evreleri Roma rakamları ile 0’dan IV’e kadar belirlenir. Evre 0 kanserin küçük ve anüsle sınırlı olduğunu anlatır. Evre 4’te ise kanser vücudun uzak kısımlarına yayılmıştır.
Doktorlar kanser tanısı ve tedavisini ilerlettikçe, kanserin evreleme sistemi gelişmeye ve daha karmaşık olmaya devam ediyor. Doktorunuz kanserin evresini kullanarak size uygun tedaviyi seçer.
Anal kanser için hangi tedaviyi alacağınız kanserin evresine, genel sağlık durumunuza ve kişisel tercihlerinize bağlı olarak değişir.
Doktorlar anal kanseri genellikle kemoterapi ve radyoterapiyi birlikte vererek tedavi ederler. Bu iki tedavi beraber olduğunda birbirlerini güçlendirir ve tedavi şansını artırır.
Işınların yönlendirildiği yerin çevresindeki sağlıklı doku da radyasyondan zarar görebilir. Anüs içinde ve çevresinde kızarıklıklar ve yaralar olabileceği gibi kanalda sertleşme ve daralmalar oluşabilir.
Makat kanserinde radyoterapi genellikle beş veya altı hafta sürer. Kemoterapi ise ilk hafta ve beşinci haftada uygulanır. Doktorunuz tedavi programını kanserinizin özelliklerine ve genel sağlık durumunuza uyarlar.
Kemoterapi ve radyoterapinin kombinasyonu her iki tedavinin de etkinliğini artırsa da ayrıca yan etkileri daha olası hale getirir. Hangi yan etkilerin görülebileceğini doktorunuza danışın.
Doktorlar evresine bağlı olarak farklı yöntemler ile anal kanseri çıkarabilir:
Erken evre anal kanserlerin çıkarılması.
Kanserinize bağlı olarak doktorunuz tarafından cerrahi sonrası kemoterapi veya radyoterapi önerilebilir.
Diğer tedavilere yanıt vermeyen kanserlerde cerrahi.
İmmünoterapi kanser ile savaşmak için vücudun bağışıklık sistemini kullanır. Bağışıklık sistemi kanser hücrelerine saldıramayabilir çünkü kanser hücreleri kendilerini bağışıklık sistemi hücrelerinden saklayacak proteinler üretirler. İmmünoterapi bu sisteme karşı çalışır.
İmmünoterapi tedavileri genellikle ileri evre anal kanserlerde uygulanır.
Palyatif bakım, ciddi hastalıkların oluşturduğu ağrı ve diğer belirtileri hafifletmeye odaklanmış özel bir tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları; süren tedavinizi tamamlayacak şekilde ek bir destek katmanı sağlamak üzere sizinle, ailenizle ve diğer doktorlarınızla çalışır. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi diğer zorlu tedaviler ile birlikte uygulanabilir.
Diğer uygun tedaviler ile birlikte palyatif bakım da uygulandığında hastalar daha iyi hisseder ve daha uzun yaşarlar.
Palyatif bakım doktorlar, hemşireler ve diğer eğitimli uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından sağlanır. Palyatif bakım ekibi kanser hastaları ve ailelerinin hayat kalitesini artırmayı hedefler. Alacağınız tedavilerin yanında bu bakım şekli de sunulur.