Ağız içindeki (oral kavite) herhangi bir kısımda gelişen kanserler ağız kanserleri olarak tanımlanır.
Ağız kanseri türleri nelerdir?
Ağız içinde oluşan kanserler bazen oral kanser veya oral kavite kanseri olarak da adlandırılır.
Ağız kanseri, baş ve boyun kanserleri olarak adlandırılan çeşitli kanser türlerinden biridir. Ağız kanseri ve diğer baş boyun kanserleri sıklıkla benzer şekilde tedavi edilir.
Ağız kanserinin belirti ve bulguları şunları içerebilir:
Ağız kanseri belirtileri varsa ne zaman doktora görünmeli?
Sizi rahatsız eden ve iki haftadan uzun süredir devam eden ısrarcı belirti veya bulgulara sahipseniz doktorunuzdan veya diş hekiminizden randevu alın. Doktorunuz, belirti ve bulgularınıza sebep olabilecek bir enfeksiyon gibi diğer daha genel durumlar için araştırma yapacaktır.
Ağız kanseri, dudaktaki veya ağızdaki hücrelerin DNA’larında değişiklikler gelişmesi (mutasyon) ile meydana gelir. Bir hücrenin DNA’sı, hücreye ne yapacağını söyleyen bilgileri içerir. Mutasyon hücrelere, sağlıklı hücrelerin ölmesi gereken zamanda büyümeye ve bölünmeye devam etmesi gerektiğini söyler. Biriken normal olmayan kanser hücreleri bir tümör şeklini alabilir. Zamanla ağız içine ve baş boyun bölgesindeki diğer alanlara veya vücudun başka kısımlarına yayılabilirler.
Ağız kanseri genellikle dudakların ve ağzın içini kaplayan yassı ve ince hücrelerde (skuamoz hücre) başlar. Oral kanserlerin çoğu skuamoz hücreli karsinomlardır.
Skuamoz hücrelerde ağız kanserine sebep olan mutasyonların hangi sebeple olduğu net değildir. Ancak doktorlar ağız kanseri riskini artırabilecek faktörleri belirlemişlerdir.
Ağız kanseri riskinizi artırabilecek faktörler:
Ağız kanserinden korunmak için kanıtlanmış bir yol yoktur. Ancak şu maddeleri uygulayarak ağız kanseri riskinizi azaltabilirsiniz:
Ağız kanseri tanısı için kullanılan test ve yöntemler şunları içerir:
Ağız kanseri teşhis edildiğinde doktorunuz kanserin evresini belirlemeye çalışır. Ağız kanseri evreleme testleri şunları içerebilir:
Ağız kanseri evreleri I’den IV’e kadar Romen rakamları kullanılarak belirlenir. Evre1 gibi erken evreler bir bölgeye sınırlı küçük bir kanseri belirtir. Evre4 gibi ileri evreler, daha geniş bir kanser veya baş boyunda ya da vücudun diğer kısımlarında yayılımı olan kanserleri belirtir. Kanserin evresi, doktorun tedavi seçeneklerine karar vermesine yardımcı olur.
Ağız kanserinde tedavi kanserin yerleşimi ve evresine, genel sağlığınıza ve kişisel tercihlerinize göre değişiklik gösterir. Yalnız bir tip tedavi alabileceğiniz gibi kombine kanser tedavisi de alabilirsiniz. Tedavi seçenekleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Sizin seçenekleriniz hakkında doktorunuz ile konuşun.
Ağız kanseri cerrahisi şunları içerebilir:
Cerrahide kanama ve enfeksiyon riski vardır. Ağız kanseri cerrahisi sıklıkla dış görünüşünüzü de konuşma, yeme ve yutma yetenekleriniz ile birlikte etkiler.
Yeme, içme ve ilaç alma için bir tüpe ihtiyaç duyabilirsiniz. Kısa dönem kullanımda tüp burnunuzdan mideye ilerletilebilir. Uzun dönemde tüp deriden mideye ilerletilebilir.
Doktorunuz sizi bu değişiklikler ile başa çıkmanıza yardımcı olacak uzmanlara yönlendirebilir.
Radyoterapi kanser hücrelerini öldürmek için X-Ray ve protonlar gibi yüksek enerjili ışınları kullanır. Radyoterapi çoğunlukla vücudunuzun dışındaki bir makineden sağlanır (eksternal ışın radyasyonu), ayrıca kanserin yakınına konumlandırılan radyoaktif tohumlardan da gelebilir (brakiterapi).
Radyoterapi sıklıkla cerrahi sonrası uygulanır. Ancak bazen, eğer erken evre ağız kanseriniz varsa tek başına da kullanılabilir. Diğer durumlarda radyoterapi, kemoterapi ile kombine verilebilir. Bu kombinasyon radyoterapinin etkisini artırır ancak aynı zamanda yaşayacağınız yan etkileri de artırır. İleri evre ağız kanseri vakalarında radyoterapi, ağrı gibi kanser kaynaklı belirti ve bulguları rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Radyoterapinin yan etkileri ağız kuruluğu, dişlerde çürük ve çene kemiği hasarını içerebilir.
Doktorunuz dişlerinizin mümkün olduğunca sağlıklı olduğundan emin olmak amacı ile radyoterapi öncesi diş hekimine görünmenizi önerebilir. Herhangi bir sağlıksız diş, tedavi veya çıkarılma gerektirebilir. Ayrıca diş hekimi, komplikasyon riskini azaltmak amacı ile radyoterapi esnası ve sonrası için en iyi diş bakımını anlamanız konusunda yardımcı olabilir.
Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek amacıyla kimyasalları kullanan bir tedavidir. Kemoterapi ilaçları tek başına, diğer kemoterapi ilaçları ile kombine veya diğer kanser tedavileri ile kombine halde verilebilir. Kemoterapi radyoterapinin etkisini artırabilir, bu sebeple sıklıkla kombine verilirler.
Kemoterapinin yan etkileri hangi ilaçları aldığınıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel yan etkiler bulantı, kusma ve saç kaybıdır. Doktorunuza aldığınız kemoterapi ilacında hangi yan etkilerin olası olduğunu danışın.
Hedeflenmiş ilaçlar kanser hücrelerinin büyümelerini besleyen belli yönleri değiştirerek ağız kanserini tedavi ederler. Hedeflenmiş ilaçlar tek başına kullanılabileceği gibi kemoterapi veya radyoterapi ile kombine de kullanılabilir.
Cetuximab (Erbitux) belli durumlarda ağız kanseri tedavisinde kullanılan hedeflenmiş bir ilaçtır. Cetuximab sağlıklı hücrelerin birçoğunda bulunan ancak kanser hücrelerinin belli tiplerinde daha yaygın olan bir proteinin çalışmasını durdurur. Yan etkileri deri döküntüsü, kaşıntı, baş ağrısı, diyare ve enfeksiyonlardır.
Diğer hedeflenmiş ilaçlar standart tedaviler çalışmadığında bir seçenek olabilir.
İmmünoterapi kanserle savaşmak için bağışıklık sistemini kullanır. Vücudunuzun hastalıklar ile mücadele eden bağışıklık sistemi kanser hücrelerine saldırmayabilir çünkü kanser hücreleri bağışıklık sistemi hücrelerini körelten proteinler üretir. İmmünoterapi bu sürece karşı müdahale ederek çalışır.
İmmünoterapi tedavileri genellikle standart tedavilere yanıt vermeyen ileri evre ağız kanserleri içindir.