18F-FDG PET/CT (POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİSİ/BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ) HASTA BİLGİLENDİRME FORMU
Hekiminiz, hastalığınız ile ilgili daha detaylı bilgi elde edebilmek için size bu tetkikin uygulanmasını önermiştir.
UYARILAR
- Hamile iseniz ya da hamilelik şüpheniz varsa lütfen herhangi bir işlem yapılmadan önce bizleri bilgilendiriniz. Bilinen ya da şüpheli bir gebelik durumu olan kadın hastalarda olası zarar ve
fayda oranı göz önünde bulundurulmakla birlikte F-18 FDG PET/BT çekimi önerilmemektedir.
- Bebeğinize süt veriyorsanız lütfen bizi uyarınız. Kullanılan radyoaktif madde süte çok az geçmektedir bunun için FDG enjeksiyonu sonrasında emzirmenin kesilmesi önerilmemektedir. Ancak anne ile direk temasın kesilmesi ve bebeğin alacağı radyasyonun engellenmesi için anne sütünün sağılması ve 12 saatlik sürede biberon ile verilmesi önerilmektedir.
- Tetkikte kullanılan 18F- Florodeoksiglukoz, tamamen insan biyolojik yapısına uygun olarak hazırlanmış radyoaktif bir maddedir. Kabul edilebilir dozlardaki radyasyon maruziyeti dışında bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
HAZIRLIK
- Tetkike gelirken hastalığınız ile ilişkili olarak yapılmış diğer incelemeleri yanınızda getiriniz.
- Diyabet tanısı olmayan hastaların F-18 FDG enjeksiyonundan en az 4 saat öncesinden başlayarak katı gıda ve su dışında sıvı gıda almamaları önerilir. Eğer F-18 FDG PET/BT çalışması
öğleden sonraya planlanmış ise F-18 FDG enjeksiyonundan en erken 4 saat önceye gelecek şekilde sabah hafif bir kahvaltı yapılabilir. Kullanılan ilaçları kesmeye gerek yoktur.
- İşlem öncesi 2 saatte 1 litre su tüketimi önerilmektedir. Oral kontrast madde ile görüntüleme yapılacak ise kontrast ajanın içinde verileceği su miktarı da göz önünde tutulmalıdır.
- Kahve ve kafeinli gıdalar şekersiz tüketiliyor olsa bile basit karbonhidratları içerebileceği ve olası uyarıcı etkilerinden dolayı önerilmez.
- Parenteral nutrisyon ve glukoz içeren intravenöz mayiler F-18 FDG enjeksiyonunda 4 saat önce kesilmelidir.
- Hasta F-18 FDG enjeksiyonundan önce 6 saatte mümkünse 24 saatte ağır egzersizden kaçınmalıdır.
- F-18 FDG PET/BT çalışmasından hemen önce mesane boşaltılmalıdır.
- Diyabet (DM) Tanılı Hastalar:
- Oral antidiyabetik ile kontrol altında Tip2 DM olan hastalarda;
- Hastalar yukarıda anlatılan açlık kurallarına uymalıdır.
- Hastalar oral antidiyabetik ilaçlarını almaya devam etmelidirler.
- Tip 1 ya da insülin bağımlı Tip 2 DM olan hastalarda;
- İşleminiz sabah ileri saatlerde ya da öğlen saatinde ise; sabah erken saatte (7 civarında) normal kahvaltı yapıp normal doz hızlı ya da kısa etkili insülini uygulayabilirsiniz. Sonrasında
su dışında herhangi katı ya da sıvı gıda almayınız.
- İşleminiz sabah erken saatte ise; önceki akşam uygulanan orta etkili insülin F-18 PET/BT çalışmasını etkilemez ve glisemi büyük olasılıkla kontrol altında olacaktır. İnfüzyon pompası kullanan hastalarda; İnsülin pompası F-18 FDG enjeksiyonundan en az 4 saat önce kapatılmalıdır. Hasta, PET/BT çalışmasından sonra kahvaltı yaparak insülin pompasını tekrar çalıştırabilir.
- Açlık kan şekeriniz 200 mg/dl‘nin üzerinde olduğu durumlarda işlem yapılması tercih edilmez.
- F-18 FDG görüntüleme böbrek yetmezliği olan hastalarda uygulanabilir.
- Mide ve bağırsaklarda daha iyi görüntü alınabilmesi için kontrastlı su içilmesi gerekmektedir.
ORAL KONTRAST KULLANIMI
- İLAÇ: OMNİPAQUE 50 ML, OPAXOL 50 ML VEYA KOPAQ 50 ML
- KULLANIMI: 1,5 litrelik içme suyu içerisine 50 ml olan ilacın yarısını (25 ml) karıştırın. İşlem gününden önceki akşam saat 22:00, 23:00 ve 24:00 ‘de karışımdan 1 su bardağı için. Kalanının
tetkikten önceki 3 saate yayılarak içilmesi gereklidir (Her 20 dakikada bir çay bardağı kadar). Son 1 su bardağı kadar olan miktar görüntülemenin hemen öncesinde içilecektir.
UYGULAMA
- İşlemden önce kan şeker seviyeniz ölçülecektir.
- Sizlere vücudumuzdaki şeker molekülüne benzer bir maddenin FDG (Florodeoksiglukoz), radyoaktif bir madde (18F) ile işaretlenmesinden oluşan radyoaktif bir ilaç damar yolundan
enjekte edilecektir.
- İlaç enjekte edildikten sonra vücut içerisinde optimal düzeyde dağılımının gerçekleşebilmesi için, 60 dakika süre ile özel bir odada tam bir istirahat halinde beklemeniz gerekmektedir.
- 18F-FDG, şeker (glukoz) metabolizmasının artmış olduğu tüm dokularda tutulmaktadır. Bunedenle bekleme dönemi içinde fazla hareket etmemek ve konuşmamak çok önemlidir.
- Size ilaç verildikten yaklaşık 60 dakika sonra PET/BT cihazında tetkikiniz başlayacak ve 20-30 dakika kadar sürecektir.
- Tetkik sırasında hareket edilmemelidir. Hareket edilmesi ya da ara verilmesi gerektiğinde görüntüleme işlemine en baştan başlamak söz konusu olacaktır.
- Ek görüntüler almak gerektiğinde işlem süresi uzayacaktır.
- Tetkik bittikten sonra elde edilen bilgiler bilgisayarda bir işlem sürecinden geçirilecek, uzmanları tarafından raporlanacak ve en geç iki gün sonra sizlere verilecektir.
Formu İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız.
Bu form Türkiye Nükleer Tıp Derneği, Avrupa Nükleer Tıp Topluluğu, A.B.D.Nükleer Tıp Topluluğu Kılavuzları ve genel bilgilere göre düzenlenmiştir